Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 19:01
BUSINESS & FINANCE

Πόσα Bitcoins κοστίζουν τα μοντέλα της Tesla;

Model 3 με λιγότερο από ένα Bitcoin

Πόσα Bitcoins κοστίζουν τα μοντέλα της Tesla;

H Tesla αποφάσισε να κάνει το μεγάλο «άλμα» και να επενδύσει στο Bitcoin, προλειαίνοντας το έδαφος για την ανάδειξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος ως μέσου πληρωμής για τα ηλεκτρικά της οχήματα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να μετρατρέψει περίπου 1,5 δισ. δολάρια από ρευστό σε… Bitcoins, στο μεγαλύτερο «στοίχημα» που έχει πάρει… μέχρι το επόμενο.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση της εταιρείας, εντάσσεται στην στρατηγική της μελλοντικής αποδοχής του Bitcoin ως μέσου πληρωμής για τα προϊόντα της.

Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση της Tesla ώθησε το Bitcoin σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς εκτινάχθηκε στο +15% και τα 14.000 δολάρια. Από την πλευρά της, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε ήπια κατά 2%.

Η απόφαση του Έλον Μασκ να επενδύσει στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Άλλωστε, τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, όταν καλούσε τους χρήστες του Τwitter να αγοράσουν Bitcoin, Etherium και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα.

Κι όλα αυτά, παρά την σταθερή ανησυχία αρκετών αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, η οποία αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια, είναι έτοιμη να «σκάσει», παρουσιάζοντας έκδηλα χαρακτηριστικά «φούσκας».

Model 3 με λιγότερο από ένα Bitcoin

Τι σημαίνει όμως, ότι η Tesla θα δέχεται τα Bitcoins ως μέσο πληρωμής των προϊόντων;

Αυτή την στιγμή, ένα μεγάλο μέρος όσων επιχειρήσεων αποδέχονται τα κρυπτονομίσματα, θέτει ως βασική προϋπόθεση την άμεση μετατροπή αυτών σε δολάρια ή άλλα νομίσματα.

Όμως, η Tesla φαίνεται ότι προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αποδεχόμενη την απευθείας πληρωμή με Bitcoin, κάτι το οποίο συνιστά σημαντικό ορόσημο στην πορεία καθιέρωσης και εδραίωσης του ευρύτερου κλάδου των κρυπτονομισμάτων.

Ένα Bitcoin, για παράδειγμα, αξίζει περίπου 44.000 δολάρια. Την ίδια ώρα, η τιμή του Model 3 ξεκινάει από 37.600 δολάρια. Επομένως, για την αγορά του απαιτείται κάτι λιγότερο από ένα Bitcoin. Βέβαια, τα μοντέλα S Sedan και X SUV κοστίζουν παραπάνω από 100.000 ευρώ. Άρα, ένας επίδοξος αγοραστής θα χρειαστεί περισσότερα από δύο Bitcoins.

Ωστόσο, όπως έχει δείξει η ιστορία, η συναλλαγματική ισοτιμία των κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η αξία του Bitcoin δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί επ’ άπειρον στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.

Μπορεί να αυξηθεί, αλλά μπορεί και να μειωθεί, επηρεάζοντας αναλόγως και τα ταμεία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Κανείς δεν μπορεί, εξάλλου, να γνωρίζει με ακρίβεια, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για ένα νόμισμα, το οποίο δεν ελέγχεται από ουδεμία εποπτική αρχή, ενώ πολύ συχνά συνδέεται με υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News