Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 12:36
BUSINESS & FINANCE

Archegos: Το family office που «κόστισε» 10 δισ. δολάρια στις τράπεζες της Wall Street

Στα 2,3 δισ. η ζημιά της Nomura

Archegos: Το family office που «κόστισε» 10 δισ. δολάρια στις τράπεζες της Wall Street

Στα 10 δισ. δολάρια ανέρχεται η συνολικά «χασούρα» από την κατάρρευση τoυ family office Archegos Capital Management, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά σε μια σειρά παραδοσιακών «γιγάντων» της τραπεζικής κοινότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι απώλειες των Nomura Holdings και UBS Group από την έκθεση στο fund του Μπιλ Χουάνγκ διαμορφώθηκαν από κοινού σε περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ.

Η ιαπωνανική τράπεζα, ενδεικτικά, έκανε πρόβλεψη για ζημιές 2,3 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα να καταγράψει τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Η UBS, από την πλευρά της, αν και μέχρι πρότινος δεν είχε αναφερθεί σε πιθανές επιπτώσεις από την κατάρρευση του family office, αναμένεται να κάνει πρόβλεψη για ζημιές 861 εκατ. δολαρίων στο β’ τρίμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπιλ Χουάνγκ έχει μέχρι στιγμής «στερήσει» περισσότερα από 10 δισ. δολάρια στις τράπεζες της Wall Street, με τις απώλειες για την Credit Suisse (5,5 δισ. δολάρια) να απαρτίζουν τουλάχιστον το 50% των συνολικών ζημιών.

Κοντά στο 1 δισ. δολάρια κυμαίνεται η χασούρα» και για την Morgan Stanley, ενώ Goldman Sachs και Wells Fargo κατάφεραν να αποφύγουν τελείως τις ζημιές, κλείνοντας έγκαιρα την έκθεση στο family office.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Archegos κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls στα τέλη Μαρτίου, πυροδοτώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων της τάξης άνω των 30 δισ. δολαρίων σε μόλις λίγες ημέρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News