Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 16:09
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για τη διαχείριση 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – ΕΤΕπ για τη διαχείριση 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη διαχείριση επενδύσεων, ύψους 5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποφάσισε να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Πιο συγκεκριμένα, εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, θα εντοπίζουν έργα υψηλού αντίκτυπου, τομείς προτεραιότητας και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής και δανειοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα.

Η νέα αυτή συμφωνία υπεγράφη σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεον, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Μέσω αυτής της συμφωνίας, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την τεχνική, οικονομική και χρηματοδοτική εξειδίκευση της ΕΤΕπ στον εντοπισμό επενδύσεων με υψηλό αντίκτυπο και αποτελεσματικών δομών, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΤΕπ «μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση, παράλληλα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για ορισμένα από τα έργα που θα εξετάσουν και θα αποτιμήσουν οι ειδικοί της».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης περίπου 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εκταμιευτούν εντός του 2021.

Η σημερινή συμφωνία, όπως επισημαίνεται από το αρμόδιο υπουργείο, θα επιτρέψει στην ειδική Ομάδα Επενδύσεων της ΕΤΕπ να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκεκριμένα χρήματα, ώστε να εντοπιστούν πιθανά έργα του δημόσιου τομέα, επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ και στοχευμένες συμβουλευτικές πρωτοβουλίες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News