Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 21:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς – Ούτε το 2022 εισφορά αλληλεγγύης

Κ. Μητσοτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς – Ούτε το 2022 εισφορά αλληλεγγύης

Το μήνυμα ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης το επόμενο έτος έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, με την όποια συζήτηση περί του θέματος να ξεκινά, όπως είπε, σε χρόνο ουδέτερο, δηλ. από το φθινόπωρο. 

«Εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο να καταστήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών υποχρεωτικό. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

«Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, απηύθυνε προσωπική έκκλεηση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα. «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εστίαση και Μετακινήσεις 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη επίσης στην εκτίμηση πως η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα. «Εκτιμώ και θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη ότι αυτό δε θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα και για αυτό προχωρήσαμε για τον κλάδο της εστίασης να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα». Την ίδια ώρα παρέπεμψε στη γνώμη των ειδικών για το κατά πόσον θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό, όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Ερωτηθείς, δε, για το εάν πιστεύει πως η επιτροπή των ειδικών έκανε τον κύκλο της, απήντησε αρνητικά διευκρινίζοντας όμως: «Θα ήθελα τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα μας να είναι πιο καθαρό. Αναφορικά με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών την ευθύνη την έχω εγώ, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αντίθετες γνώμες δημιουργούν την αίσθηση πολυφωνίας, αλλά δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Πιστεύω ότι όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αποφάσεις της Επιτροπής και όχι να μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις».

Στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Ταμείο Ανάκαμψης

Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολλά χρήματα για τον συγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη στήριξη της εργασίας και των ανέργων και της πρωτοβάθμιας υγείας.

Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για το πώς θα διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα κατευθυνθούν προς τους μεγάλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει πολλά, δεκάδες εκατομμύρια, για να στηρίξει όλη την οικονομία και πρωτίστως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. 

Όπως υπογράμμισε  στις επιχειρήσεις που με κρατική εντολή είναι κλειστές τον Απρίλιο έχουν δοθεί ποσά 1.000, 2.000, 4.000 ευρώ που είναι για τις μικρές επιχειρήσεις και είναι ποσά τα οποία κάνουν μία διαφορά. Σαφώς όπως είπε δεν θα καλύψουν όλο τους τον τζίρο αλλά είναι ποσά τα οποία θα στηρίξουν μία επιχείρηση και θα μπορέσουν να την κρατήσουν ζωντανή.

«Αλλά όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία».

Ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η χώρα μας αναμένει να εισπράξει τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

«Και αυτό το σχέδιο το οποίο λέμε «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News