BUSINESS & FINANCE

Αύριο «κληρώνει» για τα εμπορικά κέντρα

Αύριο «κληρώνει» για τα εμπορικά κέντρα

Αύριο, Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων το εάν θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου και τα εμπορικά κέντρα και εμπορικά πάρκα, καθώς και τα πολυκαταστήματα τα οποία δεν καλύπτονται από τις διευκρινίσεις που εξέδωσε προχθές το υπουργείο Ανάπτυξης.

Χθες, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ήταν να ανοίξουν μαζί με τα άλλα εμπορικά καταστήματα, καθώς στην πλειονότητά τους έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα κι έχουν τοποθετήσει προσωπικό ασφαλείας στις εισόδους (security).

Υπενθυμίζεται ότι τα εμπορικά κέντρα και εμπορικά πάρκα, όπως και τα outlets, ανεξαρτήτως του εάν βρίσκονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, δεν επιτρέπεται μέχρι στιγμής να λειτουργούν στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», όπως είναι άλλωστε και η Αττική, με κανένα από τα δύο μοντέλα, ούτε αυτό του click away, ούτε αυτό του click in shop. Η λειτουργία των παραπάνω κατηγοριών καταστημάτων επιτρέπεται μόνο με το μοντέλο click away στις περιοχές που βρίσκονται στην πιο ήπια βαθμίδα από πλευράς κινδύνου, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ή απλώς στο «κόκκινο».

Ο αποκλεισμός, πάντως, των παραπάνω κατηγοριών καταστημάτων από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που έγινε, έστω και μερικώς στις 5 Απριλίου, έχει προκαλέσει για μια ακόμη φορά έντονη δυσαρέσκεια τόσο στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κέντρα όσο βεβαίως όσο και στις εκατοντάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διάκριση είχε γίνει και στο πρώτο lockdown. Μάλιστα, τότε ανακοινώθηκε ξαφνικά ένα απόγευμα Παρασκευής και μάλιστα από τον υπουργό Ανάπτυξης μιλώντας στην ΕΡΤ ότι θα άνοιγαν τα εμπορικά κέντρα δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, απόφαση που χαροποίησε μεν τους ενδιαφερόμενους, αλλά και τους αιφνιδίασε, καθώς έπρεπε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες.

Όσο για τα πολυκαταστήματα σημειώνεται ότι όσα λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων, επιτρέπεται ήδη να λειτουργούν με click in shop ή click away και στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Με βάση αυτές τις αποφάσεις ξεκινά από σήμερα να λειτουργεί και το ισόγειο του Attica επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ ήδη λειτουργεί το πολυκατάστημα Notos, αλλά και το Hondos Center.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News