ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στο λιανεμπόριο – Τι ισχύει για τις αναστολές Απριλίου

Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στο λιανεμπόριο – Τι ισχύει για τις αναστολές Απριλίου

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του υβριδικού ανοίγματος της αγοράς  βρίσκει σίγουρα  καταναλωτές και εμπόρους «μουδιασμένους» και άλλους απογοητευμένους καθώς σε τρεις περιφέρειες της χώρας το άνοιγμα των καταστημάτων έχει ανασταλεί. Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να τηρηθούν τα μέτρα από καταναλωτές και επιχειρήσεις  ώστε να συνεχίσει το λιανεμπόριο να λειτουργεί και σιγά σιγά να απελευθερωθούν και άλλοι κλάδοι. Μετά από δύο μήνες λουκέτου οι επιχειρηματίες επιδιώκουν ξανά να μπει ρευστότητα στα άδεια ταμεία τους ενόψει και μάλιστα και του πασχαλινού τζίρου.

Η λειτουργία των καταστημάτων έστω με αυτή τη μέθοδο οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ανάκληση των αναστολών εάν όχι όλων, τουλάχιστον ενός τμήματος σε κάθε επιχείρηση. Βέβαια υπάρχουν και μεγάλες αλυσίδες που θα ανοίξουν μόνο με click away καθώς ο περιορισμός στον αριθμό 20 των πελατών που μπορούν να εισέρχονται στο κατάστημα κάνει το άνοιγμα ασύμφορο. Αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να προβούν σε λιγότερες ανακλήσεις σε σχέση με το σύνολο του προσωπικού που απασχολούν. Βέβαια κατά την προηγούμενη επανεκκίνηση ο αριθμός των ανακλήσεων δεν είχε αποτυπωθεί στον αριθμό των αναστολών, δεν υπήρχε δηλαδή μείωση καθώς τότε οι αναστολές δεν είχαν προαναγγελτικό χαρακτήρα και πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν προβεί άμεσα στις ανακλήσεις των αναστολών.

Πώς θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν 

Έτσι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν σήμερα στη θέση τους θα αμειφθούν από το κράτος το ποσό των 89€ που αντιστοιχεί στις 5 ημέρες αναστολής του Απριλίου ενώ για τον υπόλοιπο μήνα θα πρέπει να πληρωθούν από τον εργοδότη τους. Ο εργοδότης δηλαδή εξολοκλήρου πλέον αναλαμβάνει ξανά για το υπόλοιπο του μήνα το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του εργαζόμενου. Βέβαια υπάρχει η εκκρεμότητα της πληρωμής των αναστολών Μαρτίου οι οποίες αναμένονται να πληρωθούν 9-12 Απριλίου. Εννοείται πως όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάρουν ψαλιδισμένο και το δώρο Πάσχα καθώς για τουλάχιστον 2 μήνες βρέθηκαν σε αναστολή.

Αναστολές Απριλίου 

Μέχρι την Παρασκευή 9/4/2021 θα μπορούν να υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οι δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας, που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον μήνα Απρίλιο, είτε μέρος αυτού.

Από 10/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 9/4/2021.

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που λειτουργούν ξανά μπορούν να προβούν προαναγγελτικά σε ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.

Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους για τον μήνα Απρίλιο 2021.Εφόσον βέβαια οι  επιχειρήσεις, έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Επιπλέον για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News