ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας και στήριξη των υφισταμένων

Όλα τα προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας και στήριξη των υφισταμένων

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ήδη ένα πλέγμα μέτρων μέσω των οποίων το επόμενο διάστημα θα μπορούν να επιδοτηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίες αλλά και να δημιουργηθούν νέες. 

Μέσω του προγράμματος των πάγιων δαπανών οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30%,

Αφού αφαιρεθούν όποιες ενισχύσεις έχουν λάβει μπορούν να λάβουν με την μορφή πιστωτικού υπολοίπου ποσό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι  και τις 31/12/2021. Μάλιστα οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα  δεν θα μπορούν να κάνουν απολύσεις επίσης μέχρι και τις 31/12/2021.

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν πιστωτικό υπόλοιπο για την εξόφληση των μελλοντικών ασφαλιστικών οφειλών είναι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενισχύσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων έχουν τη δυνατότητα να μην επιλέξουν το κούρεμα των ενισχύσεων κατά 50% αλλά να ζητήσουν ένα επιπλέον ποσό που θα ισούται με το 35%των επιστρεπτέων. Έτσι οι επιχειρήσεις πληρώνουν ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της επιστρεπτέας αλλά και δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε απολύσεις έως και τις 31/12/2021.

Το πρόγραμμα το οποίο συνεχίζει να συνεισφέρει στην στήριξη της απασχόλησης και των υφιστάμενων θέσεων  είναι η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο έχει επεκταθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Μέσω του Συν-εργασία υπάρχει κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν απασχολείται αλλά και κάλυψη της μισθολογικής  απώλειας του εργαζόμενου κατά 60%.Και βέβαια υπάρχουν και οι αναστολές για τον Απρίλιο. Στόχος είναι το επόμενο μήνα καθώς η αγορά σιγά σιγά θα ξεκλειδώνει να υπάρξει και σταδιακή αποκλιμάκωση αυτών.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις του τουρισμού θα συνεχίσουν να επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021. Το μέτρο αφορά τουριστικά καταλύματα 12μηνης  με χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον. Ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο εργασίας είναι να υπάρξει και ένα ανάλογο πρόγραμμα για την εστίαση.

Προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το επόμενο διάστημα και το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων. Το πρόγραμμα που δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις επιδοτεί νέες θέσεις εργασίας, επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων κατά την 18/9/2020. Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα,επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

Σημαντική προσπάθεια  για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας γίνεται και μέσω του ΟΑΕΔ καθώς αυτή τη στιγμή τρέχουν 8 ανοικτά προγράμματα μέσω των οποίων μπορούν να επιδοτηθούν 42.600  νέες θέσεις εργασίας. Το επόμενο διάστημα θα τρέξουν από τον ΟΑΕΔ νέας γενιάς προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν  με κεφάλαια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Βέβαια για την επόμενη  μέρα  της πανδημίας το οικονομικό επιτελείο, εξετάζει και παρεμβάσεις ελάφρυνσης του μη μισθολογικού κόστους για όλες τις επιχειρήσεις, οριζόντια. Ανάμεσα στα  “πιθανά σενάρια είναι η διατήρηση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και μετά το 2021 ενώ εξετάζεται και περαιτέρω σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες (1,1 μονάδες επιπλέον) μέχρι το 2023.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News