Business & Finance Κυριακή 28/03/2021, 08:49
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 14 δισ. τα μέτρα στήριξης για το 2021

Παράταση των μέτρων για τον Απρίλιο

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 14 δισ. τα μέτρα στήριξης για το 2021

Στα 14 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για το 2021, ποσό σχεδόν διπλάσιο έναντι των προϋπολογισθέντων 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα θα παραταθούν και τον Απρίλιο, περιλαμβάνοντας τόσο την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων όσο και την αναστολή πληρωμών επιταγών. 

«Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το δυσμενέστερο σενάριο» σημειώνει, παράλληλα, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ, ενώ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, απευθύνει έκκληση για σύνεση, προκειμένου -όπως προειδοποιεί- να μην υπάρξει αύξηση του κόστους δανεισμού.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταϊκούρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης των έκτακτων φοροελαφρύνσεων και το 2022, προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τα πιο ευάλωτα οικονομικά τμήματα.

Ειδική αναφορά κάνει και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, προαναγγέλλοντας ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, ύψους 700 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ. «Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις αυτών των δύο κλάδων προκειμένου να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν με το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν».

Χθες, στο μεταξύ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προανήγγειλε την παράταση των μέτρων αναστολής συμβάσεων και μείωσης ενοικίων κατά έναν μήνα (σ.σ. Απρίλιο), διευκρινίζοντας βέβαια -για ακομη μία φορά- ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι πεπερασμένοι.

Ερωτηθείς δε, για την κατάσταση της οικονομίας, παραδέχθηκε ότι «η Ελλάδα είναι, αυτή την στιγμή, σε φάση πολύ δύσκολη, αλλά και πολύ αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα». «Από τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε ένα σημαντικό ποσό για να ξοδεύουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε τις προγραμματισμένες επενδύσεις».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News