BUSINESS & FINANCE

ΤτΕ: Το «τρίπτυχο» της ανάπτυξης

Διατήρηση των μέτρων στήριξης – Μείωση φόρων και εισφορών – Δημόσιες επενδύσεις- Καμπανάκι για τα δημοσονομικά

ΤτΕ: Το «τρίπτυχο» της ανάπτυξης

Να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και προσωρινές ώστε να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη δημοσιονομική επέκταση και υπονόμευση της βιωσιμότητας του χρέους. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως τονίζει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός νέου φαύλου κύκλου δημοσιονομικής αστάθειας και οικονομικής ύφεσης. Για το λόγο αυτό, τονίζεται, θα πρέπει τα δημοσιονομικά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση για την υποβοήθηση της οικονομίας να διατηρηθούν για όσο χρόνο απαιτείται, με δεδομένη την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης που δεν επιτρέπει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην αγορά.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνεται στην έκθεση ότι σε μια οικονομία με υψηλό δημόσιο χρέος και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, όπως είναι η ελληνική οικονομία, η δημοσιονομική επέκταση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένους αποδέκτες και να μην πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, διότι απαιτείται να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του χρέους και να μην μετατραπεί η πανδημική κρίση σε μια κρίση χρέους. Μάλιστα, η ΤτΕ τονίζει την ανάγκη να διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλά επίπεδα (σήμερα είναι περιπου 34 δισ. ευρώ), ώστε να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Κοιτώντας την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις για να δοθεί ισχυρή ώθηση στην οικονομία. Στην έκθεση γίνεται λόγος για επενδυτικά κίνητρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κινήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για ένα σχεδιασμένο και καλά στοχευμένο σύστημα φορολογικών κινήτρων που θα λειτουργήσει ως εργαλείο ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στόχο την έρευνα και την καινοτομία. Όπως αναφέρεται, μια περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών θα στηρίξει την εργασία και την οικονομική ανάπτυξη και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι δεδομένου του μεγάλου επενδυτικού κενού που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να έχει ισχυρό επενδυτικό προσανατολισμό με αύξηση των φιλικών προς την ανάπτυξη δημόσιων δαπανών, οι οποίες συμβάλλουν και στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων με σημαντικά και διατηρήσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ο πολλαπλασιαστής των δημόσιων επενδύσεων για τις αναπτυγμένες οικονομίες, σε περιόδους αβεβαιότητας, εκτιμάται αρκετά μεγαλύτερος της μονάδας για μια περίοδο δύο ετών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News