Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 16:18
ΥΠΟΙΚ

Πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Πρόκειται για την δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή

Πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των υφιστάμενων δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν του αρχικού αιτήματος που υποβλήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων, τα οποία θα καταβληθούν σταδιακά έως και τις 2 Δεκεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ εντός το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2019, γεγονός το οποίο ανεβάζει το συνολικό ποσό που έχει προεξοφληθεί, στα 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το 75% του συνολικού δανεισμού που έχει λάβει η Αθήνα από το Ταμείο (σ.σ. σύνολο 8 δισ. ευρώ). 

«Με τη νέα αυτή προεξόφληση ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ» σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 30ετούς κρατικού ομολόγου, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,9% και τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 26 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με την πολύτιμη συμβολή του ΟΔΔΗΧ, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, εργάζεται, με ακρίβεια, σταθερότητα και συνέπεια, για την υλοποίηση μίας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, η οποία, αφενός, θα διασφαλίσει ότι η κοινωνία και η οικονομία θα βγουν όρθιες από τη δοκιμασία του κορονοϊού και, αφετέρου, θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας» κατέληξε  η ανακοίνωση του υπουργείου. 

Όπως έγραφε στις 5 Μαρτίου το MoneyReview, tο ταμειακό όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, καθώς το επιτόκιο κυμαίνεται κάτω από το 1,1%. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν ότι το όφελος από τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ και τη μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου, θα είναι αισθητά μεγαλύτερο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News