BUSINESS & FINANCE

Στα τέλη Μαρτίου η πρόωρη αποπληρωμή 3 δισ. προς το ΔΝΤ – Τι κερδίζει η Αθήνα

Στα τέλη Μαρτίου η πρόωρη αποπληρωμή 3 δισ. προς το ΔΝΤ – Τι κερδίζει η Αθήνα

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα σχεδόν 3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, εξοικονομώντας περίπου 40 εκατ. ευρώ και μειώνοντας το υπολειπόμενο χρέος προς το Ταμείο στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η αρχική πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτή είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2020, ήταν να πληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ για ένα ποσό κοντά στα 3,6 δισ. ευρώ που αφορά όλες τις λήξεις της διετίας 2021 – 2022. Ωστόσο, τον Ιανουάριο πληρώθηκε μία δόση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση θα μπορούσε να γίνει πρόωρη αποπληρωμή για 3,3 δισ. ευρώ. Όμως, ούτε και αυτό φαίνεται πιθανό διότι τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα προγραμματισμένη πληρωμή ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το τελικό ποσό που θα καταβάλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ θα είναι σχεδόν 3 δισ. ευρώ, εκτός κι αν προλάβει η χώρα μας να πληρώσει τα 3,3 δισ. ευρώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί διότι προς το παρόν ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει καν λάβει το επίσημο έγγραφο του ESM για την “παραίτησή” του από το δικαίωμα να πληρωθεί πρόωρα για ένα μέρος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Ο ESM έλαβε χθες τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά δεν αποκλείεται το σχετικό έγγραφο να κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να ενημερώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόθεση της χώρας μας να πληρώσει πρόωρα ένα μέρος από τα δάνεια που τής έχει χορηγήσει το Ταμείο.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΟΔΔΗΧ, η διαδικασία αυτή δεν θα είναι τόσο γρήγορη, διότι το ΔΝΤ δεν θέλει να βάλει αυτά τα χρήματα στα συρτάρια του αλλά θέλει να τα διαθέσει άμεσα σε υποχρεώσεις που έχει διεθνώς. Συνεπώς, το Ταμείο θα ζητήσει από την Ελλάδα μερικές μέρες περιθώριο για να αποφασίσει σε ποιες υποχρεώσεις θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.

Αυτό σημαίνει ότι αν η Αθήνα ενημερώσει την Ουάσιγκτον (στην καλύτερη περίπτωση) στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα χρειαστούν περίπου 10 – 15 μέρες μέχρι να απαντήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο πληρωμής. «Δεν αποκλείεται να μας ζητηθεί να δώσουμε το ποσό σε δύο ή σε τρία διαφορετικά νομίσματα» τονίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, η οποία εκτιμά ότι η πληρωμή θα γίνει προς τα τέλη τού μήνα.

Το ταμειακό όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, καθώς το επιτόκιο κυμαίνεται κάτω από το 1,1%. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν ότι το όφελος από τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας μας και τη μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου, θα είναι αισθητά μεγαλύτερο. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η πρόωρη αποπληρωμή, το υπολειπόμενο χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο θα διαμορφωθεί στα 1,6 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ το 2023 και 300 εκατ. ευρώ το 2024).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News