Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 20:11
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Υπεγράφη από τους πρεσβευτές της Ε.Ε. η μεταρρύθμιση της συνθήκης του ESM

Υπεγράφη από τους πρεσβευτές της Ε.Ε. η μεταρρύθμιση της συνθήκης του ESM

Την τροποποίηση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) υπέγραψαν οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε. σήμερα στις Βρυξέλλες, διαμορφώνοντας τη νομική βάση για μία σειρά νέων αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει πλέον ο μηχανισμός. Η μεταρρύθμιση της Συνθήκης θα τεθεί σε ισχύ όταν θα επικυρωθεί στα κοινοβούλια και των 19 χωρών μελών του ESM.

Η μεταρρύθμιση του ESM επικυρώθηκε αρχικά από τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των πακέτων μέτρων για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και για τη διεύρυνση των εντολών του μηχανισμού στη σύνοδο της Ευρωζώνης της 14ης Δεκεμβρίου του 2018. Η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταρρύθμισης έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου του 2020.

«Η μεταρρύθμιση της συνθήκης αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας βήμα για την ισχυροποίηση της ΟΝΕ και ένα σημαντικό συμπλήρωμα των προσπαθειών μας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις προτού κλιμακωθούν. Επιπλέον, κλείνουμε ένα μεγάλο κενό στην τραπεζική ένωση δίδοντας τη δυνατότητα στον ESM να λειτουργήσει ως backstop (κοινό ταμείο ασφαλείας) στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund – SRF) πολύ σύντομα, στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου.

Ως ένα σημαντικό ορόσημο χαιρέτισε την υπογραφή της αναθεωρημένης συνθήκης και ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Oπως ανέφερε, με την επικύρωση της Συνθήκης, ο ESM θα γίνει backstop του SFR, φέρνοντας την τραπεζική ένωση ένα βήμα πιο κοντά, εξέλιξη που θα κάνει τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, προσέθεσε, ο ESM θα έχει πιο ισχυρό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Οταν το backstop τεθεί σε ισχύ, ο ESM θα μπορεί να χορηγεί δάνεια στο SRF αντίστοιχα με το μέγεθός του (με κεφάλαια 68 δισ.ευρώ) για την χρηματοδότηση της διάσωσης μίας προβληματικής τράπεζας. Θα χρησιμοποιηθεί βέβαια μόνο ως ύστατο μέσο εάν τα κεφάλαια του SFR έχουν εξαντληθεί και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB) δεν είναι σε θέση να αντλήσει επαρκή κεφάλαια σε αποδεκτά επιτόκια. Τα δάνεια προς το SRF θα πρέπει να αποπληρώνονται με τη συμβολή των ίδιων των τραπεζών.

Η αναθεωρημένη συνθήκη δίδει επίσης τη δυνατότητα στον ESM να αποκτήσει πιο ισχυρό ρόλο σε μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής και στην αντιμετώπιση κρίσεων. Σε συνεργασία με την Κομισιόν, ο ESM θα σχεδιάζει, θα διαπραγματεύεται και θα παρακολουθεί τα μελλοντικά προγράμματα στήριξης. Εκτός των προγραμμάτων, ο ESM θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο στις 19 χώρες μέλη του ευρώ.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση ενδυναμώνει την εργαλειοθήκη του ESM σε επίπεδο πρόληψης. Υπό τις νέες συνθήκες, η διαδικασία αίτησης για τις γραμμές προληπτικών πιστώσεων θα απλοποιηθεί και τα εργαλεία θα γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News