TLTRO III

Πόσο κοστίζουν στην ΤτΕ τα φθηνά δάνεια για τις τράπεζες

Πόσο κοστίζουν στην ΤτΕ τα φθηνά δάνεια για τις τράπεζες

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έχει βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες στην άντληση φθηνής ρευστότητας από το ευρωσύστημα μέσω των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης – γνωστές ως TLTRO III, που παρέχουν ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα έξοδα για τόκους που κατέβαλε η ΤτΕ αυξήθηκαν κατά 15 φορές και εκτοξεύθηκαν από τα 15,5 εκατ. ευρώ το 2019 σε 240,1 εκατ. ευρώ το 2020, επιβαρύνοντας το τελικό αποτέλεσμα της Κεντρικής Τράπεζα, που σηκώνει για τη χώρα μας το βάρος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Το κόστος αυτό είχε ευθεία επίπτωση στα αποτελέσματα της Κεντρικής τράπεζας και τα τελικά κέρδη που μειώθηκαν κατά 180,6 εκατ. ευρώ, στα 661,7 εκατ. ευρώ από 842,3 δισ. ευρώ το 2019, παρά την αντιστάθμιση που υπήρξε από τη μεταφορά στα κέρδη προς διάθεση του υπολοίπου του ειδικού αποθεματικού από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, συνολικού ύψους 284,9 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΤτΕ για το 2020 που καλείται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση της ΤτΕ της 6ης Απριλίου. Η συνέλευση θα εγκρίνει και την καταβολή μερίσματος στο Ελληνικό Δημόσιο που παρέμεινε και το 2020 σε υψηλά επίπεδα, παρά το αυξημένο κόστος της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Με βάση την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στο Ελληνικό Δημόσιο θα μεταφερθούν προς διανομή 633,2 εκατ. ευρώ έναντι 778,9 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση

Συγκεκριμένα τα κέρδη της Τράπεζας στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 661,7 εκατ. ευρώ, έναντι 842,3 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, μειωμένα κατά 180,6 εκατ. ευρώ. Μετά τη μεταφορά στα κέρδη προς διάθεση του υπολοίπου του ειδικού αποθεματικού από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, συνολικού ύψους 284,9 εκατ. ευρώ, τα συνολικά κέρδη προς διάθεση ανέρχονται σε 946,6 εκατ. ευρώ.

Το τελικό αποτέλεσμα της Κεντρικής Τράπεζας επηρεάστηκε σημαντικά από το αυξημένο κόστος για τόκους που κατέβαλε η ΤτΕ προκειμένου οι εμπορικές τράπεζες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα TLTRO III που εξασφαλίζει φθηνή ρευστότητα – με αρνητικά επιτόκια – προκειμένου να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην ευρωζώνη την προηγούμενη χρονιά είναι η διόγκωση του ισολογισμού της ΤτΕ το 2020 στα 183,2 δισ. ευρώ από 109,1 δισ. ευρώ το 2019, καθώς ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του ευρωσυστήματος ανήλθε στα 41,2 δισ. ευρώ από μόλις 7,6 δισ. ευρώ το 2019. Πρόκειται για δανεισμό μέσω μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης, τον οποίο κάνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αναλαμβάνοντας το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας και την παροχή φθηνής ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες. 

Να σημειωθεί ότι το μέσο επιτόκιο μέσω του TLTRO III διαμορφώθηκε στο -0,5% και μπορεί να διαμορφωθεί σε -1% για την περίοδο έως τον Ιούνιο 2021 και -0,50% για την υπόλοιπη διάρκεια της χρηματοδότησης, εφόσον το ύψος των χορηγήσεων, που εμπίπτουν στο πρόγραμμα, παραμείνουν για την περίοδο Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 στα επίπεδα του Μαρτίου 2020.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ΤτΕ, τα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ως εξασφάλιση για πράξεις νομισματικής πολιτικής και παροχή ρευστότητας αυξήθηκαν από 17,3 δισ. ευρώ το 2019 σε 53,8 δισ. ευρώ το 2020, ενώ τα χρεόγραφα σε ευρώ που διακρατούνται επίσης για σκοπούς νομισματικής πολιτικής αυξήθηκαν κατά 35,3 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα από 63,9 δισ. ευρώ σε 99,2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP της ΕΚΤ, οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες όπως η ΤτΕ αγοράζουν τα ομόλογα των εθνικών κρατών και η ΕΚΤ αγοράζει μόλις το 8% αυτών και έτσι βασικός μοχλός για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής η ΤτΕ έχει αγοράσει σύμφωνα με τα στοιχεία ομόλογα αξίας 17 δισ. ευρώ.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News