Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 12:27
BUSINESS & FINANCE

«Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα όριά της»

«Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα όριά της»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να έχει πέσει σε παγίδα ρευστότητας, δηλαδή να έχει χάσει την ικανότητά της να τονώσει τον πληθωρισμό μέσω της νομισματικής πολιτικής, εκτίμησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

«Η νομισματική πολιτική φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα όριά της, καθώς τα επιτόκια είναι κοντά στο κατώτατο όριο του μηδέν, κάτι που σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό. Στο περιβάλλον μίας σοβαρής οικονομικής ύφεσης που οφείλεται στον κορωνοϊό, η νομισματική πολιτική ίσως να είναι αναποτελεσματική», είπε ο υποδιοικητής μιλώντας στο MNI Market News.

Προκειμένου να επιτύχει το στόχο του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η ΕΚΤ χρειάζεται πρώτα από όλα την σχεδόν πλήρη απασχόληση, κάτι που είναι αδύνατο χωρίς μία αύξηση της συνολικής ζήτησης, σημείωσε.

«Σε αυτή την περίπτωση, το ένα και μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για την αύξηση της συνολικής ζήτησης είναι μία στοχευμένη και καλά σταθμισμένη δημοσιονομική πολιτική», είπε ο κ. Πελαγίδης.

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News