Business & Finance Κυριακή 28/02/2021, 10:35
BUSINESS & FINANCE

Τι αλλάζει από αύριο στις βεβαιώσεις κίνησης

Τι αλλάζει από αύριο στις βεβαιώσεις κίνησης

Νέα φόρμα κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων θα ισχύει από αύριο, Δευτέρα, για όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν τις ανανεωμένες βεβαιώσεις κίνησης από τους εργοδότες. 

Οι νέες βεβαιώσεις, στο πλαίσιο αυτων αυστηρότερων μέτρων για το lockdown, προβλέπουν συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος -επτά ημέρες- με ανώτατο όριο έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. 

Από τις 9 Μαρτίου, επομένως, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν νέες βεβαιώσεις, οι οπίες αυτή τη φορά θα έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες. 

Τα ειδικά έντυπα έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται από την Πέμπτη. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε: 

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασία
  • νόμιμη άδεια

Στις παραπάνω περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται αποκλειστικά μέσω της χρήσης των έξι ειδικών κατηγοριών, οι οποίες επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Από την πλευρά τους, οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. 

Tι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες

Με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. 

Οφείλουν, ωστόσο, να φέρουν μαζί τους αντιγραφο -με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS- των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. 

Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News