Business & Finance Σάββατο 16/01/2021, 08:15
BUSINESS & FINANCE

«Φιλί της ζωής» με άνοιγμα αγοράς και μέτρα στήριξης

«Φιλί της ζωής» με άνοιγμα αγοράς και μέτρα στήριξης

«Ανάσα» στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και στην οικονομία εν μέσω της ασφυξίας που έχουν προκαλέσει τα lockdown δίνουν οι χθεσινές αποφάσεις για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου αλλά και την ενίσχυση του οπλοστασίου των μέτρων στήριξης.

Μπροστά στην κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου για τον κίνδυνο λουκέτων, αλλά και με δεδομένο – όπως έχει ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη – ότι κάθε μήνας lockdown έχει κόστος 3 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα παραπέρα από ό,τι αναμενόταν. Παρέκαμψε τις μεθόδους του click away και του click in shop και ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα χωρίς ραντεβού αλλά με περιορισμούς και sms.

Η ανακοίνωση για το άνοιγμα της αγοράς έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον εμπορικό κόσμο, που όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσε μετ΄επιτάσεως το άνοιγμα της αγοράς με τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου ετοιμάζονται έτσι να ανεβάσουν ρολά και να υποδεχθούν μετά από καιρό το καταναλωτικό κοινό στα καταστήματά τους με την ελπίδα ότι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων θα τους δώσει την ευκαιρία να συγκρατήσουν ως έναν βαθμό τις συσσωρευμένες απώλειες στον τζίρο τους μετά από δύο lockdown.

Tα καταστήματα θα λειτουργήσουν με προαιρετικό ωράριο από τις 07:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ και για τις μετακινήσεις τους για ψώνια οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή να έχουν έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωσης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να κρατάνε στο κινητό τους τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του, δεδομένου ότι η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δυο ωρών. Η χρήση μάσκας θα είναι παντού υποχρεωτική, όπως και η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων και η είσοδος στα καταστήματα θα είναι ελεγχόμενη, καθώς θα ισχύει μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ατόμων, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα, σε συνέχεια της διαβεβαίωσης για στήριξη των πληττόμενων όσο διαρκεί η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα, αλλά και ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ενοίκια, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι χθες, 15 Ιανουαρίου δηλ. στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία.

Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Επιπλέον σε μία προσπάθεια να διευκολύνει την ένταξη των επιχειρήσεων στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την προσεχή Τρίτη. Επίσης σε περίπτωση λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport) για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έως τις 19 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα, 611.524 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Σημειώνεται πως η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως η 6η κατά σειρά Επιστρεπτέα Προκαταβολή αναμένεται τον Μάρτιο του 2021, διευκρινίζοντας ότι θα βασίζεται στον τζίρο και το εισόδημα του α΄ τριμήνου του νέου έτους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News