Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 21:00
ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Με τι προσδοκίες ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο

Προσδοκίες για τις χειμερινές εκπτώσεις

Με τι προσδοκίες ανεβάζει ρολά το λιανεμπόριο

Ικανοποίηση καταγράφεται στις τάξεις του εμπορικού κόσμου, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου άμεσης επαναλειτουργίας των καταστημάτων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στο εσωτερικό των καταστημάτων, δοκιμάζοντας τα προϊόντα, προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους εμπόρους, ιδίως σε όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ρουχισμού και των υποδημάτων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της αγοράς προσδοκούν μια δυναμική αύξηση της κατανάλωσης -λαμβάνοντας υπόψη και την υψηλή συγκέντρωση καταθέσεων στις τράπεζες- η οποία θα «μετριάσει» τις απώλειες από τον εορταστικό τζίρο και θα αποτρέψει ένα νέο κύμα «λουκέτων» και απολύσεων.

Μια πρώτη ευκαιρία ανάκτησης του χαμένου εδάφους αποτελεί και η χειμερινή εκπτωτική περίοδος, η οποία «τρέχει» από τις 11 Ιανουαρίου. Ας σημειωθεί δε, ότι τα καταστήματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά και την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Ικανοποίηση, παράλληλα, εκφράζεται και για το γεγονός ότι αποφεύχθηκε το σενάριο διατήρησης του click away, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν μπορούσε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του 85% των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.

Στ. Καφούνης: Επιστρέφουμε στη δουλειά

«Η προσπάθεια που καταβάλαμε το τελευταίο διάστημα με στοιχεία και τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις, έπιασε τόπο» δήλωσε, με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Από τη Δευτέρα οι συνάδελφοί μου επιστρέφουν στις δουλειές τους, για να συνεχίσουν τη μάχη που ξέρουν καλά να δίνουν. Καταναλωτές, εργαζόμενοι και καταστηματάρχες, είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούν αρμονικά τηρώντας απόλυτα τις υγειονομικές προφυλάξεις, γιατί πάνω από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα είναι η υγεία» έσπευσε να προσθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καφούνης, μιλώντας το πρωί στο moneyreview.gr, είχε εκτιμήσει ότι το click away θα μπορούσε να διασώσει μόλις το 20% έως 25% του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή 1 έως 1,2 δισ. ευρώ, ενώ με τη λύση του click in shop θα μπορούσε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον το 50%, δηλαδή τα 2,5 από τα συνολικά 5 δισ. ευρώ.

Γ. Καρανίκας: Θα τηρηθούν οι κανόνες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, διαβεβαίωσε για την τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ κάλεσε την πολιτεία να διασφαλίσει ότι όλοι οι κανόνες θα τηρούνται εξίσου σ’ όλες τις επιχειρήσεις.

«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται ένα σαφές σήμα επανεκκίνησης συνολικά της αγοράς. Το υβριδικό πλαίσιο λειτουργίας που υιοθετήθηκε γίνεται αποδεκτό ως προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί ο ξαφνικός θάνατος χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα αφετηρία για την αγορά με σύνθετους κανόνες, που απαιτεί από όλους την μέγιστη υπευθυνότητα. Οι μικρομεσαίοι έμποροι είναι αποφασισμένοι από την ερχόμενη Δευτέρα να τηρήσουν υποδειγματικά τους νέους κανόνες, να περιφρουρήσουν το δικαίωμα τους να εργαστούν και να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, για να συνεχίσουν να διεκδικούν με περισσότερες πιθανότητες την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα».

Β. Κορκίδης: Αποφεύγεται ένα εαρινό κύμα λουκέτων

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης. «Η ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης, που στάθμισε τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, να επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς διατηρεί ζέουσες τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από το“υβριδικό lockdown”, ενώ η οικονομία θα μπορέσει πλέον να κινηθεί».

«Η επαναφορά του λιανεμπορίου σε λειτουργία χωρίς ραντεβού, σε συνδυασμό με τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις, δίνει ανάσα και μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό τις νέες ευχάριστες προϋποθέσεις, μπορούν να βοηθήσουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να απομακρύνουν τον ορατό κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να μην χάσουμε την εκπτωτική περίοδο

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία των καταστημάτων, μετά από δύο μήνες «λουκέτου».  

«Στόχος είναι να μην πάει χαμένη η εκπτωτική περίοδος, όπως πήγε η εορταστική. Καλούμε τους καταναλωτές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, τηρώντας πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, κάτι που πρέπει βέβαια να κάνουν και οι επιχειρήσεις».

Κ. Μίχαλος: Διατήρηση των μέτρων στήριξης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξέφρασε την επιθυμία για άμεση επαναλειτουργία και της εστίασης, με στόχο την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των κλάδων.

Ο κ. Μίχαλος δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μέρους του λιανεμπορίου, αναπτερώνει τις ελπίδες που μας είχαν απομείνει για τη σωτηρία της αγοράς και των επιχειρήσεων, μεγάλος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, λόγω του λοκντάουν που είχε επιβληθεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, σεβόμενος πλήρως τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας και να παραμείνουν στο εξής ανοιχτά τα καταστήματα.

Ελπίζουμε σύντομα να υπάρξει και επαναλειτουργία της εστίασης που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των καταστημάτων του κλάδου».

Έστειλε δε, μήνυμα για τη συνέχισε της στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς και για τη διεύρυνση των ευρωπαϊκών και εθνικών μέτρων για την αποτροπή των «λουκέτων» και τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής».

ΓΣΕΒΕΕ: Θετική η απόφαση 

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, τονίζει πως μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, κλήθηκαν για μια ακόμη φορά να αναστείλουν την λειτουργία τους ή και να λειτουργήσουν εντός ενός ρυθμιστικού πλαισίου που επέφερε δραματική μείωση τζίρου, οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Α. Γεωργιάδη, για άνοιγμα μεγάλου μέρους της αγοράς, χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις ανισότητες που δημιουργεί η μέθοδος του click away, μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθούν.

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το αντίκτυπο που θα έχει αυτό το μέτρο, για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, και μόνο που οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους εντός των καταστημάτων τους, αποτελεί, τουλάχιστον μια ψυχολογική ανάταση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να τηρήσουν με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καταρχήν για τη προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και τη δική τους, αλλά και για την διατήρηση αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζουμε, πως υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, με εργαζόμενους και επιχειρηματίες να αγωνιούν για το μέλλον τους.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς. Είναι επίσης ανάγκη, να ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα στήριξης των κλάδων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News