BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι γνωστές «επιφυλάξεις»

Στο -6,8% η Τέρνα Ενεργειακή, στο +5% η Cenergy

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι γνωστές «επιφυλάξεις»

Νέες ενδείξεις «αδυναμίας» εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί και πάλι να συντηρήσει τα πρωινά κέρδη, με αποτέλεσμα οι πωλητές να ισορροπούν την κατάσταση, καθώς οι πιέσεις στην Τέρνα Ενεργειακή (-6,8%) «εξουδετερώνουν» τα στηρίγματα από τη Cenergy (+5%).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,16% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 783,33 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (782,23 μονάδες).

Λίγο νωρίτερα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε φθάσει έως και το τεχνικό όριο των 790 μονάδων. Ωστόσο, πολύ γρήγορα, οι επενδυτές αναδιπλώθηκαν και έσπευσαν να διαφυλάξουν τις θέσεις τους, μην προχωρώντας σε ριψοκίνδυνες αγορές.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων, στο μεταξύ, εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 781,77 έως 790,00 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 25 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή κίνηση, σε κάθε περίπτωση, η οποία ακολουθεί του τριήμερου αρνητικού σερί, αποδεικνύει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν είναι ακόμη «έτοιμος» προκειμένου να διασπάσει πειστικά τις αντιστάσεις των 800 μονάδες, οι οποίες νομοτελειακά θα οδηγήσουν και στις 820 μονάδες. 

Η έλλειψη «καυσίμων» είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, ενώ η μη προβλεψιμότητα ως προς την πορεία της πανδημίας εξακολουθεί να ρίχνει «σκιά» στις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς, δεδομένων και των δημοσιονομικών αποκλίσεων του α’ τριμήνου.

Ωστόσο, τον Μάρτιο δεν αποκλείεται να έχουμε καλύτερη «ορατότητα» σ’ όλα τα κρίσιμα μέτωπα της ελληνικής οικονομίας. Από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης έως το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες. 

Στασιμότητα για τις τράπεζες

Σήμερα, στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση για δημιουργία bad bank, κάτι το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο των NPLs που «γεννήθηκαν» εντός της πανδημίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρά τα αρχικά κέρδη, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς βρίσκεται στο +0,15% και τις 443 μονάδες, μην καταφέρνοντας -μέχρι στιγμής- να ανακτήσει ένα μέρος των χθεσινών ισχυρών απωλειών, οι οποίες υπερέβησαν το 3%. 

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις, η Τρ. Πειραιώς δείχνει να κρατάει το πρωινό θετικό πρόσημο, καθώς συνεχίζει να ενισχύεται πέριξ του 1,5%. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του ορίου του 0,8 ευρώ, εν όψει και της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Οριακή μεταβολές εμφανίζουν, από την πλευρά τους, οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,18% 0,7676 ευρώ
  • Attica Bank -1,76% 0,19 ευρώ
  • Eurobank 0,18% 0,551 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,18% 2,003 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,43% 0,767 ευρώ

Στο +5% η Cenergy, στο -6,8% η Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν ισορροπήσει την κατάσταση, παρά το αρχικό προβάδισμα των αγοραστών, καθώς οι ρευστοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί ιδίως στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί άνω του 2,5%, εν όψει και της έγκρισης της ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Κατά 6,8% διολισθαίνει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, λόγω των ανησυχιών για τη λειτουργία των αιολικών πάρκων στο Τέξας.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ διατηρεί τη θετική «εικόνα», κερδίζοντας σχεδόν 2%, ενώ η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 1,2%, ως απόρροια της δυναμικής εισόδου της Ελληνικά Καλώδια στη γαλλική αγορά Υψηλής Τάσης. Για τον ίδιο λόγο δε, η Cenergy εκτινάσσεται στο +5%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν της Cenergy, κέρδη άνω του 2% εμφανίζει και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, ενώ αντίθετα οι μετοχές των Profile και Ικτίνου διολισθαίνουν πέριξ του -1,3%. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53 δισ. ευρώ, διατηρούμενη στα ίδια επίπεδα με της Πέμπτης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News