Business Talk Παρασκευή 19/02/2021, 07:11
BUSINESS TALK

Η γαλλική ρελάνς των Στασινόπουλων και το καταφύγιο-Semiramis

  • Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της θυγατρικής της Βιοχάλκο, συμφερόντων της οικογενείας Στασινόπουλων, Cenergy Holdings με την γαλλική πολυεθνική βιομηχανία παραγωγής καλωδίων Νexans το περασμένο φθινόπωρο για την πώληση Ελληνικά Καλώδια στον γαλλικό όμιλο, να μην προχώρησαν αλλά η ελληνική εταιρεία μπαίνει τώρα αυτόνομα στην έδρα της Nexans. Η θυγατρική της Cenergy Holdings, Ελληνικά Καλώδια θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας (Réseaude Transport d’ Electricité, δηλαδή τον γαλλικό ΔΕΔΔΗΕ) με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV. Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών. Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα. Υπενθυμίζεται πως μετά το καλοκαίρι συζητείτο συμφωνία, που τελικά δεν προχώρησε, για την εξαγορά της από την γαλλική Nexans, η αξία της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες θα προσέγγιζε τα 750-800 εκατομμύρια ευρώ.

 

  • Μέσα στον γενικό χαμό για τον ΔΕΔΔΗΕ –που χτυπήθηκε από τον κυκεώνα της Μήδειας- σήμερα λήγει και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 49% του Διαχειριστή. Αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές περί τα 3-4 σχήματα, καθώς κάποιοι από τους 19 δυνητικούς «μνηστήρες» που εμφανίστηκαν στο market test που διενήργησε για λογαριασμό της «μαμάς» ΔΕΗ η Goldman Sachs ως σύμβουλος της ιδιωτικοποίησης, θα συμπράξουν και θα κατέβουν σε κοινοπραξίες και άλλοι θα απέχουν. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται μεγάλα ξένα funds που τοποθετούνται σε Διαχειριστές Δικτύων όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς το ρυθμιζόμενο σταθερό έσοδο και η εγγυημένη απόδοση αποτελούν, αυτονόητα, ισχυρότατο θέλγητρο σε ένα κόσμο μηδενικών επιτοκίων. Πόσο μάλλον που το εδώ πλαίσιο χαρακτηρίζεται συγκριτικά γενναιόδωρο.

 

  • Και μιας και ο λόγος για ηλεκτρικά δίκτυα, 100% πληρότητα είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη το ξενοδοχείο Semiramis στο Κεφαλάρι, σύμφωνα με «πρωτογενείς» πληροφορίες. Επίδοση εξωπραγματική τόσο για την εποχή όσο βέβαια και λόγω πανδημίας. Αυτονόητα, θρυαλλίδα ήταν η Μήδεια και οι διακοπές ηλεκτρισμού που προκάλεσε σε Πολιτεία, Εκάλη, Άγιο Στέφανο, Κηφισιά, Ερυθραία και Καστρί, που οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών να αναζητήσουν «καταφύγιο» στο εν λόγω ξενοδοχείο. Βεβαίως ο αριθμός των δωματίων ήταν περιορισμένος και έτσι η ζήτηση διαχύθηκε κάπως και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή. Ορισμένοι άλλοι πληγέντες από την Φιλοθέη και το Ψυχικό προτίμησαν κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας. Αυτά είναι τα παράδοξα του συνδυασμού πανδημίας-φυσικής καταστροφής.

 

  • Δεν πρόλαβε να ακυρώσει την διαγωνιστική διαδικασία πρόσληψης χρηματοοικονομικού συμβούλου για την διευθέτηση των διαφόρων της με την Αττικός Ήλιος η ΕΤΑΔ και ξεκίνησε τώρα νέα διαγωνιστική διαδικασία. Όσοι είχαν την υπομονή να μελετήσουν τις δύο προκηρύξεις και να τις αντιπαραβάλλουν διαπίστωσαν πως, εν ολίγοις, η εταιρεία των ακινήτων του δημοσίου «βάζει νερό στο κρασί της», (δικά τους λόγια, όχι δικά μας). Το ποιος θα είναι τελικά ο σύμβουλος θα το μάθουμε (αν δεν ακυρωθεί και η τρέχουσα διαδικασία) λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου. Θυμίζουμε πως η υπόθεση αφορά αξιώσεις 620 εκατομμυρίων που έχουν επιδικαστεί υπέρ της Αττικός Ήλιος και κατά της ΕΤΑΔ οι οποίες έχουν φτάσει να μνημονεύονται ακόμα και στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις ως δημοσιονομικό ρίσκο. Την υπόθεση παρακολουθούν πάντως από κοντά επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης.

 

  • Όπως προ μηνών αποκάλυψε το MR, ο Elon Musk έφερε τελικά δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα ή τουλάχιστον ξεκίνησε να πουλάει συνδρομές με την πλήρη κάλυψη της επικρατείας να αναμένεται να επιτευχθεί έως τα τέλη του έτους. Και μαζί με τις πωλήσεις ξεκίνησε και o ανταγωνισμός με το δορυφορικό ίντερνετ Cosmote. Και όπως φαίνεται το παιχνίδι θα κριθεί στις ταχύτητες σύνδεσης. Διότι ο Musk για το πακέτο της Starlink, όπως λέγεται η υπηρεσία του, ζητάει 499 € για τον εξοπλισμό και 99 € το μήνα για την σύνδεση (+ 61 € τα μεταφορικά για την αποστολή του εξοπλισμού). Η Cosmote είναι γύρω στο 20% φθηνότερη και τον εξοπλισμό τον δίνει όπως και τα router των σταθερών συνδέσεων δηλαδή δωρεάν. Όμως οι ταχύτητες που υπόσχεται η Starlink ακούγονται πολύ υψηλές για να αγνοηθούν. Μένει να επιβεβαιωθούν.

 

  • Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αύξηση κεφαλαίου της Aegean έως και κατά 60 εκατ. ευρώ, που αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης 120 εκατ. ευρώ προς την ελληνική αεροπορική. Η διαδικασία θα εγκριθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Κατόπιν θα γίνει η έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών της αεροπορικής, οι οποίες θα διατεθούν στο δημόσιο.

 

  • Πρόκειται για τα warrants που θα λάβει το δημόσιο με τιμή εξάσκησης ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Aegean κατά την αύξηση που θα προκηρυχθεί. Θα μπορούν να εξασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης, ώστε να υπάρχει όφελος από την όποια αύξηση της τιμής της μετοχής, και θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την αύξηση κεφαλαίου.

 

  • Η χρηματοοικονομική καινοτομία δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις τράπεζες ή τους φερέλπιδες ανταγωνιστές τους από το fintech. Χρηματοοικονομική καινοτομία χρειάζονται και οι επιχειρήσεις, εμπορικές και παραγωγικές. Χρηματοοικονομική καινοτομία ήταν κάποτε τα γραμμάτια με τα οποία αγόραζαν το προηγούμενο αιώνα αυτοκίνητα ή οι δόσεις για τις λεύκες συσκευές που έκαναν τα καταστήματα ηλεκτρικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως καινοτομία ήταν κάποτε και η συνεργασία των αντιπροσώπων αυτοκινήτων με το τραπεζικό σύστημα για την χρηματοδότηση των αγοραστών. Ή και τα κρυπτονομίσματα που πλέον είναι business as usual για όσους ασχολούνται.

 

  • Τώρα η χρηματοοικονομική καινοτομία περνά και σε άλλους κλάδους και μάλιστα εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες και στην ελληνική αγορά. Όμως η χρηματοοικονομική καινοτομία, όπως όλες οι καινοτομίες, καμιά φορά τρέχει πιο γρήγορα από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Όταν όμως αυτό τις προλάβει ενίοτε υπάρχουν και αρνητικές εκπλήξεις. Περισσότερα (για τους κραδασμούς που έπονται) λίαν συντόμως.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News