BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Ορατές» ξανά οι 800 μονάδες – Ράλι για Πειραιώς

Αυξημένη κατά 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

Χρηματιστήριο: «Ορατές» ξανά οι 800 μονάδες – Ράλι για Πειραιώς

Ρυθμούς «ανεβάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάρη στις τραπεζικές στηρίξεις διασπά με πειστικό τρόπο τις «αντιστάσεις» των 780 – 785 μονάδων, καταβάλλοντας προσπάθεια υπέρβασης και του τεχνικού σημείου των 790 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 2,17% και ενισχύεται στις 792,95 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας (776,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες -από 779,04 έως 793,64 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, ωστόσο, να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (13.35) τα 26 εκατ. ευρώ.

Παρά την απουσία ξένων θεσμικών επενδυτών, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αδύναμη συναλλαγματική δραστηριότητα, η σημερινή «εικόνα» επιβεβαιώνει την απόπειρα βελτίωσης της εγχώριας αγοράς σε σχέση με τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γ.Δ. απώλεσε το 7% της αξίας του.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, άλλωστε, φαίνεται ότι δεν πρόκειται -εκτός απροόπτου- να επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς το τελευταίο έχει ήδη στρέψει το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα, ευελπιστώντας ότι η τρέχουσα δοκιμασία αποτελεί την τελευταία στροφή πριν το ξέφωτο. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, επομένως, μια πειστική «διάσπαση» των 780 μονάδων θα οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών εκ νέου στις 800 μονάδες, «ξεκλειδώντας» στη συνέχεια και το τεχνικό σημείο των 820 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο της Covid-περιόδου. 

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί το σενάριο τις ισχυρής μεσο-μακροπρόθεσμης πλαγιοανοδικής κίνησης, η επιστροφή των ξένων θεσμικών επενδυτών θεωρείται αναγκαία συνθήκη, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η δραστηριοποίηση των ξένων είχε οδηγήσει τον Γ.Δ. στο +30%.

Ράλι 5,5% για την Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, ηγείται της σημερινής αντίδρασης, καθώς ενισχύεται κατά 3,3% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 470 μονάδων, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους των προηγούμενων εβδομάδων. Άλλωστε, οι προσεχείς ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς εντός Μαρτίου η Τρ. Πειραιώς θα προχωρήσει σε ΑΜΚ 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες θα εκδώσουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύεται κοντά στο +5,5%, ενώ κέρδη της τάξης του 4,5% εμφανίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακτά με «άνεση» το όριο του 0,8 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Eurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται πέριξ του +2,3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,66% 0,8268 ευρώ
  • Attica Bank 1,61% 0,202 ευρώ
  • Eurobank 2,31% 0,576 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,38% 2,11 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 5,47% 0,7868 ευρώ

Κέρδη 1 δισ. ευρώ

Όσον αφορά τον κλάδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως την «εικόνα» των συναλλαγών, με τις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Mytilineos να εμφανίζουν σημαντικά κέρδη άνω του 3%.

Κατά τουλάχιστον 2% ενισχύονται και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Lamda Development και Fourlis. Στον αντίποδα, από το ευοίωνο κλίμα «ξεφεύγουν» οι μετοχές των Sarantis και Coca – Cola, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 0,3% και κατά 0,2% αντίστοιχα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.45), 84 μετοχές κινούνται ανοδικά, 14 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές είναι σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξάνεται στα 53,7 δισ ευρώ, κερδίζοντας περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News