BUSINESS & FINANCE

Στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων 2 δισ. ευρώ οι Alpha, Εθνική και Eurobank

Στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων 2 δισ. ευρώ οι Alpha, Εθνική και Eurobank

Ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να εκδώσουν εντός της χρονιάς οι τρεις συστημικές τράπεζες, Alpha, Εθνική και Eurobank στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης των κεφαλαίων τους με τίτλους μειωμένης εξασφάλισης Tier II και ενίσχυσης της ρευστότητας με preferred senior τίτλους. Η έξοδος στις αγορές από τις τρεις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί μετά τις ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων το Μάρτιο, περίοδος που τοποθετείται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την τράπεζα Πειραιώς για την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. 

Η προσφυγή στις αγορές για την έκδοση ομολόγων θα γίνει στο πλαίσιο της τήρησης των υποχρεώσεων της άσκησης MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) που ορίζει το Single Resolution Board για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά προκύπτουν ως υποχρέωση για τη διεύρυνση της κεφαλαιακής τους βάσης και της ρευστότητας – εκτός από μετοχές και καταθέσεις – με ομόλογα. Στο πλαίσιο της άσκησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν από την εποπτική αρχή σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά εντός του α’ τριμήνου οι τράπεζες καλούνται να ενισχύσουν αλλά και να εμπλουτίσουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να θωρακιστουν έναντι ζημιών στο μέλλον. Οι υποχρεώσεις που θα επιβάλλουν οι επόπτες θα δίνουν ευχέρεια χρόνου στις ελληνικές τράπεζες έως και τα τέλη του 2025. Το κλίμα θεωρείται θετικό, καθώς εκτός από την πλεονάζουσα ρευστότητα στις αγορές, οι τραπεζικοί τίτλοι Τier II, προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στην περιοχή του 5% για τους επενδυτές, τη στιγμή που τα επιτόκια των κρατικών τίτλων υποχωρούν στο ναδίρ.

Την αρχή εκτιμάται ότι θα κάνει η Alpha Bank η διοίκηση της οποίας έχει προεξοφλήσει την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ, ενώ στα σχέδια είναι και η έκδοση preferred senior ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση ομολόγου Tier II που επιχειρεί η Τράπεζα, η οποία είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη έκδοση το Φεβρουάριο του 2020 ύψους 500 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 4,25%. Η τιμή του χρεογράφου διαμορφώνεται στο 95,57 και η απόδοση στο 5,52% και μέσω της νέας έκδοσης η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει σημαντικό μέρος της ζημίας των περίπου 300 μονάδων βάσης που θα προκληθεί από τη συναλλαγή του Galaxy, ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5%.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου και ενδεχομένως ενός νέου senior ομολόγου προεξοφλείται από την αγορά και από την Εθνική τράπεζα, η οποία είχε προχωρήσει σε δύο αντίστοιχες κινήσεις το 2019 και το 2020. Η έκδοση Tier II το 2019 ήταν ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25% και η τιμή του χρεογράφου διαμορφώνεται σήμερα στο 112,68 και το κουπόνι στο 4,18%. Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα είχε προχωρήσει τον Οκτώβριο του 2020 και στην έκδοση senior ομολόγου της κατηγορίας green bond ύψους 500 εκατ. ευρώ που τιμολογήθηκε στο 2,75% και ήταν το πρώτο ομόλογο αυτής της κατηγορίας που εξέδωσε ελληνική τράπεζα από το 2015.

Εκτόνωση των πιέσεων ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπάρχει στις αγορές και στους ομολογιακούς τίτλους Tier II που είχε εκδώσει η τράπεζα Πειραιώς Πειραιώς. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2019 αξίας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75% και η τιμή του χρεογράφου διαμορφώνεται σήμερα στο 100,27 και το κουπόνι στο 9,61% ενώ το δεύτερο ομόλογο Tier II που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020 αξίας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%, διαμορφώνεται σήμερα στην τιμή των 86,57 και το κουπόνι στο 9,70%.

Εντός της χρονιάς τοποθετείται και η έκδοση senior preferred ομολόγου από τη Eurobank, που θα αξιοποιηθεί για τον εμπλουτισμό της ρευστότητας και όχι ως κεφαλαιακή ενίσχυση. Στα κεφάλαια της Τράπεζας συμπεριλαμβάνεται ήδη ομόλογο Tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ σε (αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών), που φέρει επιτόκιο 6,4%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News