Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 16:47
BUSINESS & FINANCE

Γέλεν: Πριν δράσουμε, πρέπει να καταλάβουμε το φαινόμενο GameStop

«Ποτέ άλλοτε, δεν είχαμε κάτι τόσο μεγάλο»

Γέλεν: Πριν δράσουμε, πρέπει να καταλάβουμε το φαινόμενο GameStop

Την ανάγκη να καταλάβει πλήρως τι ακριβώς έγινε στην περίπτωση της GameStop, προτού καταλήξει σε πράξεις, υπογράμμισε η νέα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε από την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Πραγματικά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά, και ότι οι επενδυτές είναι προστατευμένοι» σημείωσε, μεταξύ άλλων. «Ποτέ άλλοτε, δεν είχαμε κάτι τόσο μεγάλο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε ότι «πρέπει πρώτα να καταλάβουμε εις βάθος τι ακριβώς συνέβη και μετά να προχωρήσουμε σε δράσεις». «Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τα γεγονότητα».

Πάντως, απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων μελλοντικών φαινομένων στo Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της GameStop εμφάνισε εκρηκτικά κέρδη της τάξης του 1.629% μέσα στον Ιανουάριο, κάτι το οποίο αποδόθηκε στις μαζικές αγορές μετοχών από εκατομμύρια μικρ-επενδυτές που συντονίστηκαν μέσω των φόρουμ του Reddit.

Μάλιστα, αντίστοιχα υψηλά κέρδη παρατηρήθηκαν και σε άλλες μετοχές, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είχαν σορταριστεί από hedge funds και θεσμικούς επενδυτές. Εξάλλου, επρόκειτο κατά κύριο λόγο για ζημιογόνες εταιρείες, με περιορισμένες μελλοντικές προοπτικές.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, πάντως, η μετοχή της GameStop καταγράφει ισχυρές απώλειες, οι οποίες έχουν περιορίσει την αξία της στα επίπεδα των 80 δολαρίων -από τα επίπεδα των 300 δολαρίων στα τέλη Ιανουαρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News