Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Βρετανικές μετοχές: Δυναμικό come back ή προσωρινή αναλαμπή;

Βρετανικές μετοχές: Δυναμικό come back ή προσωρινή αναλαμπή;

Ο FTSE 100 έκανε νέο ιστορικό υψηλό στη σημερινή συνεδρίαση, δημιουργώντας ελπίδες ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Βρετανίας αναθερμαίνεται ξανά μετά από χρόνια χαμηλών επιδόσεων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες και η ανάπτυξη αρχίζει να ανεβάζει ρυθμούς. 

Ο δείκτης άγγιξε ρεκόρ στις 8.076,52 μονάδες, ξεπερνώτας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο του 2023. Τα νέα ύψη ωθούν το δείκτη σε άνοδο 4% φέτος, όμως εξακολουθεί να υστερεί έναντι της ανόδου 6% του πανευρωπαϊκού STOXX 600, καθώς ο CAC 40 στο Παρίσι και ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύονται 7,5% και 7,8% αντίστοιχα. 

Reuters Graphics
Reuters Graphics

Ο FTSE 100 παρουσίαζε επί μακρόν χαμηλές επιδόσεις – είτε εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας από το 2016 όταν το δημοψήφισμα οδήγησε στο Brexit είτε λόγω των μειονεκτημάτων της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς έναντι των υπολοίπων. Τα μέγιστα εξαρτημένος από τον κλάδο πρώτων υλών, ο FTSE 100 δεν ευνοήθηκε από την φρενήτιδα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης που έδωσε ώθηση στις αμερικανικές αγορές, ούτε και από την άνοδο του κλάδου ειδών πολυτελείας. Ούτε και ευνοήθηκε από την φρενήτιδα με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που ανέδειξε τη Novo Nordisk της Δανίας σε μία από τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη αξία στον πλανήτη. 

Ωστόσο, οι παραπάνω κινητήριες δυνάμεις στις υπόλοιπες αγορές άρχισαν να φθίνουν, καθώς η αύξηση των τιμών εμπορευμάτων, η εξασθένηση της στερλίνας και η επιτάχυνση της βρετανικής οικονομίας – και οι χαμηλές αποτιμήσεις – έδωσαν κίνητρα στους επενδυτές να επιστρέψουν στη βρετανική αγορά. «Η βρετανική αγορά είναι φθηνή σε σχέση με ιστορικά δεδομένα, είναι φθηνή σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, προφανώς φθηνή σε σχέση με τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμινγκ, επικεφαλής της UK Equities at Newton Investment Management, ο οποίος εκτιμά ότι τα ιστορικά υψηλά του FTSE 100 θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή και όχι μία προσωρινή άνοδο. 

«Ο καταλύτης θα μπορούσε να είναι τα οικονομικά στοιχεία στη Βρετανία τα οποία βελτιώνονται, επιστρέφουμε σε ανάπτυξη», ανέφερε ο Κάμινγκ. Η αγορά του Λονδίνου έχει μία σχέση τιμής/κέρδους μικρότερη από 11 συγκριτικά με το 13 για τον STOXX 600 και το 20 για τον S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Datastream.

Η ασθενέστερη στερλίνα έχει επίσης συμβάλει στη δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα υποχωρεί 2,2% έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη FTSE 100 επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Η Barclays εκτιμά ότι το 75% των εσόδων των επιχειρήσεων του FTSE 100 προέρχονται από το εξωτερικό. 

Οι βρετανικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάρκεια έτους τον Απρίλιο, που σημαίνει ότι η ανάκαμψη από την ύφεση του 2023 είναι ισχυρότερη απ΄ό,τι αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγάλα ονόματα επανέρχονται στο προσκήνιο, σύμφωνα με την Κάθλιν Μπρους, διευθύντρια έρευνας της XTB, επικαλούμενη την άνοδο 40% της μετοχής της Rolls-Royce στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι επίσης η Glencore με άνοδο 24% μόνο τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ οι τράπεζες NatWest και Barclays καταγράφουν κέρδη 30% και 25% αντίστοιχα φέτος. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση της δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στη Βρετανία, που υποδηλώνει ότι οι αποτιμήσεις είναι αρκετά χαμηλές, σημειώνει ο Κάμινγκ. 

Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τονώσει το επενδυτικό κλίμα, δεδομένου ότι οι τιμές πετρελαίου ενισχύονται φέτος 13% 

Τέλος, οι traders στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ το 2024. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη συνεδρίαση έξι εβδομάδων για τον STOXX 600

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News