Business & Finance Κυριακή 7/04/2024, 12:30
BUSINESS & FINANCE

Μπερνάνκι: Δεν έκανε μόνο η Τράπεζα της Αγγλίας λάθη για τον πληθωρισμό

Μπερνάνκι: Δεν έκανε μόνο η Τράπεζα της Αγγλίας λάθη για τον πληθωρισμό

Αυτή την εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάκι, αναμένεται να προτείνει στην Τράπεζα της Αγγλίας, να υιοθετήσει μία νέα καινοτομία – μία ευέλικτη δέσμη σεναρίων – σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της και να αποκαταστήσει την πληγείσα φήμη της. 

Ο Μπερνάνκι ζητήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο να ηγηθεί μία επανεξέτασης του μοντέλου προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας, αφότου η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας απέτυχε να προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα άγγιζε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών στο 11,1% και ότι θα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι δέχθηκε τα πυρά των βουλευτών και ανεξάρτητων οικονομολόγων που άφησε την πληθωριστική σπείρα να επιδεινωθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Οι προτάσεις Μπερνάκι, που αναμένεται να παρουσιαστούν στις 12 Απριλίου, θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας καθιστά και επικοινωνείτις προοπτικές της για τη βρετανική οικονομία – λέξεις που οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά για να αποτιμούν την αξία των κρατικών ομολόγων και της στερλίνας. Ο Χιου Πιλ, επικεφαλής οικονομολόγος, είπε το Μάρτιο ότι η επανεξέταση αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης του πλαισίου νομισματικής πολιτικής. 

Το θέμα γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό εν αναμονή των εκλογών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τη στιγμή που ο Ρίσι Σούνακ και οι Συντηρητικοί υπολείπονται των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Βουλευτές των Συντηρητικών έχουν επικρίνει τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας της Αγγλίας στη διάρκεια της πανδημίας και έπειτα, πιέζοντας τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να αυστηροποιήσει το εποπτικό πλαίιο της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, ο Μπερνάκι αναμένεται να δείξει ότι τα λάθη της Τράπεζας της Αγγλίας δεν είναι τα μοναδικά και είναι αποτέλεσμα της ασυνήθιστης μεταβλητότητας των τελευταίων ετών. 

Britain Still Has Higher Inflation Than Its Major Peers

Source: Statistics agencies

Ο Μπερνάνκι θα κάνει μία σειρά από προτάσεις αφήνοντας στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να αποφασίσει πως θα προχωρήσει. Η Κλερ Λομπαρντέλι, που θα αντικαταστήσει τον Μπεν Μπροντμπεντ στη θέση υποδιοικητή θα καθοδηγήσει τις εργασίες. 

Ένα πιθανό σενάριο είναι η Τράπεζα της Αγγλίας να υιοθετήσει διάφορα «σενάρια» τα οποία θα μπορούν να προσαρμοστούν σε γεγονότα και να επικοινωνούν καλύτερα τις διαφορετικές θέσεις που κατέχουν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής.

Τα σενάρια εμφανίστηκαν ως εργαλείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων που έπρεπε να εξετάσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και για να δείξουν πώς θα αντιδρούσε η κεντρική τράπεζα στις εναλλακτικές εξελίξεις. Ο Μπέιλι είπε στους βουλευτές τον Φεβρουάριο ότι θα μπορούσαν να παρέχουν «καλύτερους τρόπους μετάδοσης του φάσματος των απόψεων».

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας άρχισε να χρησιμοποιεί τακτικά σενάρια πέρυσι. Πιστεύει ότι έχουν αποδειχθεί «σημαντικά για την επικοινωνιακή πολιτική» και «επιτρέπουν στους οικονομικούς παράγοντες να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αλλαγές στη νομισματική πολιτική».

Χρειάζεται κάποια μορφή καινοτομίας για να αντιμετωπιστεί αυτό που έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ως μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας: την ταυτόχρονη επικοινωνία με το κοινό και τις αγορές. Το Νοέμβριο του 2022, το πρόβλημα επιδεινώθηκε, επειδή οι αγορές προεξόφλησαν αρκετές αυξήσεις επιτοκίων που η Τράπεζα της Αγγλίας εκείνη την εποχή δεν πίστευε ότι θα συνέβαιναν.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους στους επενδυτές προβλέποντας βαθιά οικονομική ύφεση και μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας παραπλάνησε το κοινό προειδοποιώντας για τη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930, η οποία δεν συνέβη ποτέ.

Britain Forecast to Stay at Bottom of G7 Growth League

Source: Statistics agencies, Bloomberg Economic Surveys

Οι πολιτικοί συμπεριλαμβανομένου του Τζάκομπ Ρις-Μογκ, του πρώην υπουργού επιχειρήσεων που ισχυρίστηκε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας «απογοήτευσε τη χώρα» επιτρέποντας στον πληθωρισμό να απογειωθεί, είναι πιθανό να απογοητευτούν από το βασικό συμπέρασμα του Μπερνάνκι: ότι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας δεν ήταν χειρότερες από άλλες.

Ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που μπορεί να εγείρει η αναθεώρηση είναι η έλλειψη πολυπλοκότητας στη μοντελοποίηση και τις εισαγωγές δεδομένων της τράπεζας. Υπό αυτή την άποψη διαπιστώνεται ότι η διαδικασία πρόβλεψης ήταν ξεπερασμένη και χρειαζόταν αναβάθμιση.

Η τρέχουσα πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας είναι σχετικά απλή, «γραμμική και συμμετρική», είπε. Θα βοηθούσε να «ενημερωθείτε για σημαντική έρευνα που σας βοηθά να κατανοήσετε πώς αντιδρούν οι εταιρείες σε μια μη γραμμική κατάσταση ή σε μια ασύμμετρη κατάσταση».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Και επίσημα σε «ρηχή» ύφεση το 2023

Χαλαρώνει η στάση των κεντρικών τραπεζών: Πώς θα είναι η πορεία προς τα χαμηλά επιτόκια

BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Άλλαξαν στάση τα «γεράκια»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News