Business & Finance Σάββατο 30/03/2024, 16:33
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Παγώνουν οι πωλήσεις γραφείων στο Λονδίνο

Βρετανία: Παγώνουν οι πωλήσεις γραφείων στο Λονδίνο

Σε σημάδια βελτίωσης της αγοράς ακινήτων προβλέπουν οι επενδυτές στην αγορά γραφείων του Λονδίνου. Οι κινήσεις για την απόσυρση δύο πολύ μειωμένων προσφορών για να ποντάρουν στην ανάκαμψη των τιμών μπορεί να τα προσφέρουν.

Οι διαδικασίες πώλησης για το 20 Old Bailey στην πόλη του Λονδίνου και το 5 Churchill Place στην περιοχή docklands αναβλήθηκαν και οι δύο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα η Mirae Asset Management βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών για την πώληση του 20 Old Bailey για 30% λιγότερο από ό,τι είχε καταβάλει για το κτίριο, με έναν αγοραστή να έχει προσφέρει 240 εκατομμυρίων λίρες. Ο Κορεάτης επενδυτής ακύρωσε τη συμφωνία καθώς σχεδιάζει να αναχρηματοδοτήσει το συγκρότημα και να περιμένει να βελτιωθεί η αγορά, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές. 

Στην περιοχή Canary Wharf του Λονδίνου, η συμφωνία για την πώληση του 5 Churchill Place, ενός συγκροτήματος 14 ετών που χτίστηκε αρχικά για την Bear Stearns, σε μια ισραηλινή επενδυτική εταιρεία έχει επίσης αποσυρθεί, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους. Το κτίριο κατασχέθηκε από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Lloyds Banking Group Plc, πέρυσι, αφού η κινεζική Cheung Kei Group δεν ανταποκρίθηκε στα χρέη της. 

Το πάγωμα των δύο πωλήσεων αποτελεί ένδειξη της αδρανοποίησης της αγοράς γραφείων του Λονδίνου εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και ανησυχιών σχετικά με την τάση για υβριδική εργασία. Ο όγκος των επενδύσεων για γραφεία στο κεντρικό Λονδίνο ήταν πέρυσι ο χαμηλότερος από το 2009, σύμφωνα με έκθεση της μεσιτικής Jones Lang LaSalle Inc. Ενώ οι ακυρωθείσες συμφωνίες δείχνουν την τρέχουσα πρόκληση της πώλησης τέτοιων κτιρίων, είναι επίσης ένα σημάδι ότι ορισμένοι πωλητές είναι πρόθυμοι να περιμένουν καθώς τα επιτόκια αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα αργότερα φέτος.

Η πιθανότητα χαμηλότερων επιτοκίων δίνει άνεση σε ορισμένους δανειολήπτες. Η Mirae και οι επενδυτές της χρηματοδότησαν το 2018 την αγορά του 20 Old Bailey με δάνειο ύψους 200 εκατ. λιρών από την Dekabank. Ενώ είχαν δεχτεί πιέσεις να πουλήσουν λόγω του αγώνα που έκαναν για την αναχρηματοδότηση, αυτό έχει έκτοτε χαλαρώσει λόγω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης της αγοράς ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σύντομα.

Η Mirae διαπραγματευόταν να πουλήσει το κτίριο, αλλά αποφάσισε να μην το πράξει, καθώς η εταιρεία αναμένει ότι η αγορά για τέτοια περιουσιακά στοιχεία θα βελτιωθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων. 

Στο Canary Wharf, μία από τις συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας με τα υψηλότερα ποσοστά κενών κατοικιών, η διαδικασία πώλησης του 5 Churchill Place επίσης σταμάτησε. Το κτίριο ήταν ένα από τα δύο που αναλήφθηκαν από τους δανειστές πέρυσι, με τους συνδίκους της FTI Consulting να διορίζονται για να βοηθήσουν στην ανάκτηση του δανειακού κεφαλαίου. Εκπρόσωπος της FTI αρνήθηκε να σχολιάσει.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: «Μαξιλάρι» στην πιθανή πτώση των ακινήτων οι νέοι κανόνες για τα στεγαστικά

ΗΠΑ: Κρίση αλά 2008 στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Ελλειψη εργαζοµένων απειλεί επενδύσεις 52 δισ. ευρώ στις κατασκευές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News