Business & Finance Παρασκευή 21/07/2023, 21:56
ΒUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Αυξάνεται η κρατική επιχορήγηση στη βασιλική οικογένεια

Βρετανία: Αυξάνεται η κρατική επιχορήγηση στη βασιλική οικογένεια

Το χρηματικό ποσό που δίδεται στη βρετανική βασιλική οικογένεια από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να «αυξηθεί σημαντικά» τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία ανασκόπηση του ετήσιου Sovereign Grant.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν την Πέμπτη ότι το ποσοστό των κερδών της ακίνητης περιουσίας του στέμματος που καταβάλλεται στα βασιλικά μέλη θα μειωθεί στο 12% από το επόμενο έτος, από το τρέχον ποσοστό του 25%.

Παρά τη μείωση του ποσοστού όμως, μια απροσδόκητη αύξηση των κερδών σημαίνει ότι η βασιλική οικογένεια είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια.

Το ποσό που χορηγείται ως κρατική επιχορήγηση συνδέεται με τα κέρδη που προέρχονται από την περιουσία του στέμματος, η οποία καλύπτει όλα τα κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον μονάρχη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων γης και τεράστιων εκτάσεων της βρετανικής ακτογραμμής και του βυθού.

Το χαρτοφυλάκιο έχει συνολική αξία 16 δισεκατομμυρίων λιρών (20,5 δισεκατομμύρια δολαρίων), σύμφωνα με την περιουσία του στέμματος, και απέφερε «σημαντικό πρόσθετο εισόδημα» από τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια.

Η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 86,3 εκατομμύρια στερλίνες φέτος, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

Η βασιλική οικογένεια προβλέπεται να αποκομήσει κέρδη περίπου 1,04 δισεκατομμυρίων λιρών από την περιουσία του στέμματος το 2023 έως το 2024 και 1,05 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2024 έως το 2025, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των βασιλικών επιτρόπων για την κρατική επιχορήγηση.

Κυβερνητική σφραγίδα έγκρισης

Οι «βασιλικοί διαχειριστές» που είναι υπεύθυνοι για τον υπολογισμό των χρημάτων που πρέπει να λάβει η βασιλική οικογένεια περιλαμβάνουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι διαχειριστές είναι «ικανοποιημένοι που αυτή η αναμενόμενη αύξηση στο επίπεδο της επιχορήγησης είναι κατάλληλη», ανέφερε η αξιολόγηση, αφού η χρηματοδότηση είχε παραμείνει σε σταθερό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια.

Η διατήρηση της επιχορήγησης στο προηγούμενο επίπεδο έχει «περιορίσει» τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται στα βασιλικά ακίνητα, ανέφερε η ανασκόπηση.

Ωστόσο, οργανώσεις που επικρίνουν τη βασιλική οικογένεια έχουν μιλήσει κατά της αυξημένης χρηματοδότησης, καθώς και του τρόπου με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε τις πληροφορίες.

«Ο ισχυρισμός ότι η κυβερνητική επιχορήγηση θα είναι χαμηλότερη κατά 24 εκατομμύρια λίρες είναι κατάφωρα παραπλανητικό», δήλωσε ο Graham Smith, διευθύνων σύμβουλος της Republic, ομάδας αντιμοναρχικής εκστρατείας.

«Η επιχορήγηση θα παραμείνει η ίδια, ενώ οι βασιλικές δαπάνες θα αυξηθούν όπως τα περισσότερα χρόνια… Η κυβέρνηση και το παλάτι παραπλανούν το κοινό», πρόσθεσε η ομάδα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News