Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Πρόεδρος NatWest: Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις του περί αγοράς κατοικίας

Πρόεδρος NatWest: Θύελλα αντιδράσεων από τις δηλώσεις του περί αγοράς κατοικίας

Ο πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, της NatWest, δέχθηκε έντονες αντιδράσεις σήμερα Παρασκευή, αφού είπε ότι δεν είναι «τόσο δύσκολο» να αγοράσεις κατοικία. 

O Χάουαρντ Ντέιβις είπε ότι το τρέχον οικονομικό τοπίο – όπυ τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σε υψηλό 15 ετών – είναι ελάχιστα διαφορετικό από άλλες ιστορικές περιόδους.

«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο αυτή τη στιγμή», είπε ο Ντέιβις όταν ρωτήθηκε πότε μπορεί να είναι ευκολότερο για τους Βρετανούς να αγοράσουν ένα ακίνητο. «Πρέπει να αποταμιεύεις και έτσι ήταν πάντα», πρόσθεσε.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθερά πάνω από 5% από τον Απρίλιο του 2023, με ορισμένους δανειστές μόνο αυτή την εβδομάδα να μειώνουν τα επιτόκια εν αναμονή μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

Εν τω μεταξύ, ο υψηλότερος πληθωρισμός και η κρίση κόστους διαβίωσης έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους επίδοξους αγοραστές κατοικιών να εξοικονομήσουν την ελάχιστη κατάθεση του 10% που απαιτείται συνήθως για την αγορά κατοικίας.

Ο Ντέιβις αναγνώρισε ότι οι καταναλωτές σήμερα θα πρέπει να εξοικονομήσουν περισσότερα για την αποπληρωμή των δόσεων λόγω εν μέρει των νέων ασφαλιστικών δικλείδων που επιβλήθηκαν στον απόηχο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το τοπίο είναι πλέον ασφαλέστερο και για τους καταναλωτές. «Υπήρχαν κίνδυνοι στην πολύ, πολύ εύκολη πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια», είπε.

«Αναγνωρίζω απόλυτα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Θα πρέπει να εξοικονομήσουν περισσότερα. Αλλά αυτό είναι, νομίζω αποτέλεσμα των λαθών που έγιναν στην τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και πρέπει να αποδεχτούμε ότι ζούμε ακόμα με αυτό», είπε ο Ντέιβις.

Ωστόσο, τα σχόλιά του προκάλεσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους επικριτές να περιγράφουν τον Ντέιβις ως άσχετο.

Ο Ben Twomey, διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας Generation Rent, είπε σε μια ανάρτηση ότι ο Ντέιβις δεν είχε ιδέα πώς ήταν για τους ενοικιαστές που ελπίζουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα για την αγορά ακινήτου.

«Σε ποιο πλανήτη ζει; Αναρωτιέμαι πόσο συχνά ο σερ Χάουαρντ μιλάει με ενοικιαστές, καθώς μεταφέρουμε το ένα τρίτο των μισθών μας στους ιδιοκτήτες και αγωνιζόμαστε να πληρώσουμε τους διογκούμενους λογαριασμούς μας», είπε ο Twomey.

Ο Ρίτσαρντ Μέρφι, πολιτικός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε τα σχόλια ως «μια συγκλονιστική απόδειξη της αποσύνδεσης μεταξύ τραπεζιτών και πραγματικότητας σε αυτή τη χώρα».

Το μέσο ακίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει επί του παρόντος 287.105 στερλίνες (366.357 δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Halifax, ο μεγαλύτερος δανειστής στεγαστικών δανείων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κόστος στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο, είναι ακόμη υψηλότερο, με το μέσο σπίτι στο Λονδίνο να κοστολογείται τώρα στις 528.798 στερλίνες.

Ο Richard Donnell, εκτελεστικός διευθυντής της Zoopla, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση στις αγορές ακινήτων το 2024 ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι προοπτικές παρέμειναν «δύσκολες» λόγω των μειωμένων όγκων πωλήσεων το 2023.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News