Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 11:48
BUSINESS & FINANCE

Λονδίνο: Βουλιάζουν οι τιμές πολυτελών κατοικιών – Η μεγαλύτερη πτώση πέντε ετών

Λονδίνο: Βουλιάζουν οι τιμές πολυτελών κατοικιών – Η μεγαλύτερη πτώση πέντε ετών

Ήταν ένα ιδιαίτερα αρνητικό ξεκίνημα της χρονιάς για τα πολυτελή σπίτια του Λονδίνου.

Οι τιμές των ακινήτων σε προνομιακές περιοχές του Λονδίνου, που ορίζονται ως 34 αποκλειστικές γειτονιές, συμπεριλαμβανομένων των Belgravia, Mayfair και Kensington, μειώθηκαν κατά 7,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια πέντε περίπου ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών LonRes. Οι πωλήσεις, εν τω μεταξύ, υποχώρησαν κατά 16%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επηρέασαν τη ζήτηση και υπήρξε περισσότερη προσφορά στην αγορά.

Στην κορυφή της αγοράς, οι βίλες δυσκολεύονται να πωληθούν. Ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν για περισσότερα από 5 εκατομμύρια στερλίνες (6,3 εκατομμύρια δολάρια) τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 17% από πέρυσι, σύμφωνα με την LonRes.

 

Η ευρύτερη αγορά στέγης του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται πιέσεις καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και η κρίση κόστους διαβίωσης βλάπτουν την αγοραστική δύναμη. Οι πολυτελείς κατοικίες δεν έχουν μείνει άτρωτες, με τους αγοραστές στο Ηνωμένο Βασίλειο να περιμένουν μειώσεις επιτοκίων και τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών αργότερα φέτος για να κάνουν μια κίνηση. Μερικοί από τους πλουσιότερους κατοίκους του Λονδίνου επέλεξαν να νοικιάσουν αντί να αγοράσουν τον περασμένο χρόνο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News