Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 22:02
ΒUSINESS & FINANCE

Δικαστήριο ΗΠΑ: Η εξαγορά της Activision από τη Microsoft μπορεί να προχωρήσει

Δικαστήριο ΗΠΑ: Η εξαγορά της Activision από τη Microsoft μπορεί να προχωρήσει

Αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η Microsoft, κατασκευάστρια της κονσόλας παιχνιδιών Xbox, μπορεί να προχωρήσει στην προγραμματισμένη εξαγορά της κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard στην τιμή των 69 δισ.δολαρίων. Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εμποδίσει το συγκεντρωτισμό στη συγκεκριμένη αγορά, που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πλήττει τους καταναλωτές. 

Λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας (CMA), η οποία είχε αντιταχθεί στην εν λόγω συμφωνία τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις της Microsoft να επιλύσει τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες στη Βρετανία. 

Η συμφωνία αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη για τη Microsoft καθώς και η μεγαλύτερη στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. 

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ζήτησε από την δικαστή Jacqueline Scott Corley στο Σαν Φρανσίσκο να μπλοκάρει την προτεινόμενη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι θα έδιδε στη Microsoft αποκλειστική πρόσβαση στα παιχνίδια Activision, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου σε πωλήσεις Call of Duty. Όμως, η Corley είχε διαφωνήσει.

Η απόφαση της Κόρλεϊ αποτελεί άλλη μια οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εντείνει τις προσπάθειες επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Το δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο έδωσε προθεσμία στην FTC μέχρι την Παρασκευή για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστή.

Ο εκπρόσωπος της FTC Douglas Farrar δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας είναι “απογοητευμένη με αυτό το αποτέλεσμα, δεδομένης της σαφούς απειλής που δημιουργεί αυτή η συγχώνευση για τον ανοιχτό ανταγωνισμό στο cloud gaming, τις συνδρομητικές υπηρεσίες και τις κονσόλες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε το επόμενο βήμα μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διατήρηση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών».

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ευγνώμων» για τη «γρήγορη και εμπεριστατωμένη» απόφαση. Έγραψε επίσης στο Twitter ότι η εστίασή του θα είναι πλέον στη Βρετανία. “Ενώ τελικά διαφωνούμε με τις ανησυχίες της CMA, εξετάζουμε πώς θα μπορούσε να τροποποιηθεί η συναλλαγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες με τρόπο αποδεκτό από την CMA.”

Το ζήτημα της συμφωνίας Microsoft-Activision είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε μια αγορά βιντεοπαιχνιδιών της οποίας οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 36% τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα 321 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της PwC. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος επικεντρώθηκε στο “Call of Duty”, η Activision κατασκευάζει και άλλα γνωστά παιχνίδια, όπως το “World of Warcraft”, “Diablo” και το παιχνίδι για κινητά “Candy Crush Saga”.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Στέλεχος της Sony «καίει» τη Microsoft: «Η εξαγορά της Activision θα ζημιώσει τo PlayStation»

Microsoft: Στόχος τα 500 δισ. δολάρια σε πωλήσεις ως το 2030 

Microsoft: Έφεση για την απόρριψη από τις βρετανικές αρχές της εξαγοράς της Activision

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News