Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 10:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Και επίσημα σε «ρηχή» ύφεση το 2023

Βρετανία: Και επίσημα σε «ρηχή» ύφεση το 2023

Σε «ρηχή» ύφεση βρέθηκε πέρυσι η βρετανική οικονομία, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, τα οποία «σήμαναν» συναγερμό για την κυβέρνηση του Rishi Sunak ενόψει των εκλογών στη χώρα.

Αναλυτικά, το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο του 2023 και κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε τεχνική ύφεση. Τα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις, ενδέχεται να αποτελέσουν «βαρίδι» για την τρέχουσα κυβέρνηση, η οποία θα βρεθεί σε δύσκολη εκλογική αναμέτρηση σε λίγους μήνες. 

Πάντως, τους πρώτους μήνες του 2024 η οικονομία εμφανίζει σημάδια ήπιας ανάκαμψης. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Ιανουάριο και σύμφωνα με τις ανεπίσημες προβλέψεις σημειώθηκε περιορισμένη ανάπτυξη και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η βρετανική οικονομία δυσκολεύεται να ορθοποδήσει μετά την πανδημία, εμφανίζοντας ανάπτυξη μόλις 1% από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019. Σε σύγκριση με την ομάδα της G7, μόνο η Γερμανία είχε χειρότερη επίδοση στο συγκεκριμένο διάστημα.

Ολόκληρο το 2023, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,1%, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση από το 2009, εξαιρώντας τη χρονιά της επέλασης της πανδημίας το 2020. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι πλησιάζει στο σημείο όπου θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μόλις 0,25% φέτος. Τα επίσημα κρατικά στοιχεία προβλέπουν ανάπτυξη 0,8%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από μια ρηχή ύφεση

Η Βρετανία «διώχνει» τους πλούσιους; Γιατί κοιτάζουν προς την Ελλάδα

Πληθωρισμός 4% στη Βρετανία – «Ανάσα» για την κεντρική τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News