Business & Finance Τετάρτη 13/03/2024, 09:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από μια ρηχή ύφεση

Βρετανία: Επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από μια ρηχή ύφεση

H βρετανική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τον Ιανουάριο, έπειτα από μία τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%,  έπειτα από μείωση 0,1% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες και οι κατασκευές στήριξαν την οικονομία, αντισταθμίζοντας την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής.

Τα στοιχεία προϊδεάζουν για ένα πρώτο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη Βρετανία, με την ύφεση να λαμβάνει τέλος. Θα είναι μία θετική εξέλιξη για τον πρωθυπουργό Rishi Sunak, ο οποίος επιδιώκει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κόμμα των Συντηρητικών θα αντιμετωπίσει  μια βαριά ήττα στις γενικές εκλογές που θα γίνουν φέτος.

Ωστόσο, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι ήπια, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν  τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμφανίσει επιδόσεις χειρότερες από όλες τις χώρες του G7, πλην της Γερμανίας, για έναν ακόμη χρόνο.

Με την αγορά εργασίας να επιβραδύνει και τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας να αναμένεται να δείξουν απότομη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Αύγουστο, από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Οι αγορές προεξοφλούν τώρα τέσσερις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης  κάθε μία, για το επόμενο έτος.

Πάντως, τα βρετανικά νοικοκυριά, που ήδη απολαμβάνουν την επιστροφή των πραγματικών μισθών σε ανοδική τροχιά, μπορούν να περιμένουν  μια περαιτέρω αύξηση τον Απρίλιο, αφού ο Υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες, με τον προϋπολογισμό που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λάβουν επίσης αύξηση σχεδόν 10%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Βρετανία «διώχνει» τους πλούσιους; Γιατί κοιτάζουν προς την Ελλάδα

Βρετανία: Διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στο τέλος του 2023

Πληθωρισμός 4% στη Βρετανία – «Ανάσα» για την κεντρική τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News