Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 10:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στο τέλος του 2023

Βρετανία: Διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στο τέλος του 2023

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι έχουν ορίσει ως τεχνική ύφεση τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Και οι τρεις κύριοι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, με την Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει μείωση 0,2% στις υπηρεσίες, 1% στην παραγωγή και 1,3% στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στο σύνολο του 2023, το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το 2022. Μόνο τον μήνα Δεκέμβριο, συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη», καθώς αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρεί σταθερά τα επιτόκια.

«Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία στρίβει στη στροφή – οι προβλέψεις συμφωνούν ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι μειωμένα και η ανεργία παραμένει χαμηλή», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας στο 4% τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και είναι σαφώς πιο αυξημένος από τις άλλες δυτικές χώρες.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News