Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέκαμψε η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο – Δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις

Ανέκαμψε η βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο – Δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις

Ισχυρότερη από το προσδοκώμενο αποδεικνύεται η βρετανική οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του Ιανουαρίου, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,3%.

Τα στοιχεία στην αρχή του έτους πράγματι ξεπέρασαν τις προσδοκίες για οριακή ανάπτυξη 0,1% και κατέδειξαν σημαντική βελτίωση έναντι της συρρίκνωσης του 0,5% του Δεκεμβρίου, η οποία αποδόθηκε στην επιβάρυνση της δραστηριότητας από τις ευρείες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, οι πιθανότητες να αλλάξουν τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας φέτος – οι οποίες θα παρουσιαστούν σε λίγες ημέρες – είναι μικρές.

Σε κάθε περίπτωση, η αναπάντεχη ανάπτυξη του 0,3% δίνει ελπίδες ότι η Βρετανία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση φέτος. Παράλληλα όμως εντείνει τις πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού.

Προβλέψεις

Για το 2023, οικονομολόγοι της Goldman Sachs διέβλεπαν σε σχετική έκθεση στην αρχή του έτους πως η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί σχεδόν όσο και η ρωσική, καθώς η κρίση στο κόστος διαβίωσης επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Ειδικότερα, αναμένουν συρρίκνωση 1,2% στο πραγματικό ΑΕΠ της Βρετανίας φέτος και ανάπτυξη 0,9% το 2024.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, η βρετανική οικονομία θα προηγείται μόνον οριακά της ρωσικής, για την οποία αναμένεται συρρίκνωση 1,3% το 2023 λόγω της επίπτωσης των κυρώσεων από τη Δύση και ανάπτυξη 1,8% το 2024.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει επίσης ότι η Βρετανία θα «μείνει πολύ πίσω» σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες τα επόμενα χρόνια. 

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις και της KPMG, η οποία αναμένει συρρίκνωση 1,3% το 2023 στη Βρετανία, εν μέσω μίας «σχετικά ήπιας, αλλά παρατεταμένης ύφεσης». Στη συνέχεια προβλέπει μερική ανάκαμψη 0,2% το 2024. Τις επιδόσεις αυτές αποδίδει ιδίως στην πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, που ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των Βρετανών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Βουλιάζουν οι τιμές κατοικιών – Η μεγαλύτερη πτώση από το 2012

Βρετανία: Οι αυξήσεις μισθών «φουντώνουν» τον πληθωρισμό

Ουραγός της G7 η Βρετανία – Αντίστοιχη ύφεση με τη Ρωσία βλέπουν οικονομολόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News