Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 09:17
BUSINESS & FINANCE

Βάσλε (ΕΚΤ): Υπάρχει όριο στο βαθμό απόκλισης από την Fed

Βάσλε (ΕΚΤ): Υπάρχει όριο στο βαθμό απόκλισης από την Fed

Η ΕKT δεν μπορεί να αγνοήσει πλήρως τη δυναμική του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ όταν χαράσσει το δικό της μονοπάτι, δήλωσε o κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας Μπόστιαν Βάσλε. 

Ακόμα κι αν οι συνθήκες και στις δύο οικονομίες απαιτούν διαφορετικές νομισματικές απαντήσεις, υπάρχουν δεσμοί που θα λάβουν υπόψη οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, είπε ο Βάσλε σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή διαφορετική από αυτή της Ευρωζώνης. Συνεπώς, είναι λογικό η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής να να είναι διαφορετική. Αλλά αυτή η απόκλιση έχει όρια», εξήγησε. 

Source: Bloomberg Economics

Οι δηλώσεις του λαμβάνουν χώρα, αφότου η ΕΚΤ σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και αφού ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι επίμονες αυξήσεις των τιμών οδήγησαν τον πρόεδρο της Fed, Tζερόμ Πάουελ, να πει αυτή την εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι θα περιμένουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν για να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Αρκετοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν διαμηνήυσει ότι η ΕΚΤ δεν εξαρτάται από την Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ και ότι ενεργεί με βάση τα τεκμαινόμενα στη ζώνη του ευρώ. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, είπε στο Bloomberg την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ δεν «κοιτάζει τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, ο Βάσλε υποστήριξε «υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι παράγοντες πίσω από έναν υψηλότερο ή πιο επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα γίνουν αισθητοί και σε άλλα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης», επικαλούμενος τις πολλές εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη περίοδος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ να μην ενεργούν στον ίδιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρώ. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν τις διακυμάνσεις στην αγορά ξένου συναλλάγματος «πολύ προσεκτικά», παρόλο που δεν στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο εξακολουθεί να φαίνεται πιθανή και μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες τους επόμενους μήνες, εάν οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ επιβεβαιωθούν, όπως είπε ο Βάσλε. 

«Εάν υλοποιηθεί η τρέχουσα γραμμή, τότε πολύ σύντομα θα καταστεί σκόπιμο να μειωθεί το επίπεδο της περιοριστικής πολιτικής και να συνεχιστεί με περαιτέρω βήματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, για μένα θα ήταν σκόπιμο να συζητήσουμε και περαιτέρω βήματα – που σχετίζονται με τον ρυθμό, τη συχνότητα και επίσης το τελικό σημείο», τόνισε. 

«Τα μισθολογικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι σχετικά ευνοϊκά. Εάν όλα πάνε όπως φαίνονται αυτή τη στιγμή με τους μισθούς, ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και θα μπορέσουμε να είμαστε όλο και λιγότερο περιοριστικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», κατέληξε ο Βάσλε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Deutsche Bank και Morgan Stanley βλέπουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024
Χόλζμαν: Η κρίση στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη απειλή για τις επιτοκιακές μειώσεις
Πότε βλέπουν μείωση των επιτοκίων οι κεντρικοί τραπεζίτες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News