Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 21:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χόλζμαν: Η κρίση στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη απειλή για τις επιτοκιακές μειώσεις

Χόλζμαν: Η κρίση στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη απειλή για τις επιτοκιακές μειώσεις

Oι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις επικείμενες επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χόλζμαν, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. 

«Σε αυτό το στάδιο, νομίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η γεωπολιτική, γιατί έχουμε δει τι συνέβη στη Μέση Ανατολή», είπε ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας. Τα σχόλιά του έγιναν στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, μόνο όταν βυθιστεί ένα σκάφος στα Στενά του Ορμούζ και αυξηθεί η τιμή πετρελαίου, αυτό μπορεί να μας απαιτήσει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε.

Ο Χόλζμαν ξεχώρισε τις συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας ως τον μοναδικό σημαντικότερο παράγοντα στην προσπάθεια της Ευρώπης να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Πρόσθεσε ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, για παράδειγμα, θα αποτελούσε «μεγάλο, μεγάλο σοκ».

Τα σχόλιά του απηχούν την άποψη του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Όλι Ρεν, ο οποίος την Τρίτη είπε ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο εξαρτάται από την πτώση του πληθωρισμού όπως αναμενόταν, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη νομισματική πολιτική προέρχονται από τις εντάσεις Ιράν-Ισραήλ και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική, τόσο η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία όσο και η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με όλες τις προεκτάσεις τους», είπε ο Ρεν, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας. «Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο περιορισμού στη νομισματική πολιτική, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται όπως προβλέπεται».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News