Business & Finance Παρασκευή 29/03/2024, 10:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός

Γαλλία: Σε χαμηλό δυόμισι ετών ο πληθωρισμός

Κάτω από 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια, από τον Αύγουστο του 2021, επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση στην Ευρωζώνη, η οποία και έχει οδηγήσει σε «χαλάρωση» της στάσης της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ επιβραδύνθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο σε ετησιοποιημένη βάση, έπειτα από μεταβολή +3,2% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπου αναμένεται να καταγραφεί επίσης επιβράδυνση στο επίπεδο του 3% από 3,1% τον Φεβρουάριο. 

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν στηρίξει τη στάση της προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Christine Lagarde, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.

Το ίδιο προβλέπουν οι οικονομολόγοι και οι αγορές, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» σχεδόν κατά 100% σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,75% από 4% τον Ιούνιο.

Πάντως, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, έχει δηλώσει πως ενδέχεται να γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων ακόμα και στη συνεδρίαση του Απριλίου. Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση είναι πιο επικίνδυνο για την οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια και «πληθωρισμός της απληστίας»

Χαλαρώνει η στάση των κεντρικών τραπεζών: Πώς θα είναι η πορεία προς τα χαμηλά επιτόκια

Lagarde: Καμία δέσμευση για μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News