Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 12:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Πλήγμα για τον Macron η υπέρβαση του ελλείμματος

Γαλλία: Πλήγμα για τον Macron η υπέρβαση του ελλείμματος

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως οικονομικού μεταρρυθμιστή που μπορεί να επιλύσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας.

Τα επίσημα στοιχεία την Τρίτη έδειξαν ότι το χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών διευρύνθηκε στο 5,5% το 2023 από 4,8% το προηγούμενο έτος, πολύ μεγαλύτερο από το 4,9% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων επιβραδύνθηκε απότομα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ παρέμεινε στάσιμη και ο ρυθμός επέκτασης των δαπανών μειώθηκε μόνο ελαφρώς. Το χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μειώθηκε στο 110,6% από 111,9% στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Το ύψος του ελλείμματος αποτελεί πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος είχε δημιουργήσει μια φήμη για μεγαλύτερη αυστηρότητα από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017, σε αντίθεση με τα χρόνια που οι γαλλικές κυβερνήσεις έχαναν τους στόχους για το έλλειμμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Απρόσμενα αισιόδοξες οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης: Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News