Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 09:46
BUSINESS & FINANCE

Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος από τον Μασκ για α’ φορά από το 2020

Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος από τον Μασκ για α’ φορά από το 2020

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ξεπέρασε τον Έλον Μασκ την Παρασκευή και έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2020 που οι μεγάλοι αντίπαλοι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν αυτές τις θέσεις.

Ο Μασκ, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στο Bloomberg Billionaires Index μόλις στις αρχές Μαρτίου, έπεσε στην τέταρτη θέση αφού το Reuters ανέφερε ότι η Tesla ακύρωσε τα σχέδιά της για ένα λιγότερο ακριβό αυτοκίνητο, οδηγώντας τις μετοχές χαμηλότερα. (Ο Μασκ διέψευσε το δημοσίευμα.) Αυτό ακολούθησε την είδηση νωρίτερα την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις οχημάτων της Tesla μειώθηκαν τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, στην πρώτη τους πτώση σε ετήσια βάση από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid.

Η πλούτος του Μασκ συρρικνώθηκε κατά 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ ο Ζάκερμπεργκ πρόσθεσε 58,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του, καθώς η Meta Platforms, ο μητρικός όμιλος του Facebook, σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά, συμπεριλαμβανομένου του νέου ρεκόρ την Παρασκευή.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ζάκερμπεργκ μπαίνει στην πρώτη τριάδα της κατάταξης του Bloomberg για τους πλουσιότερους ανθρώπους από τις 16 Νοεμβρίου 2020, όταν είχε περιουσία 105,6 δισεκατομμύρια δολάρια και η περιουσία του Μασκ ήταν 102,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ έχει τώρα καθαρή περιουσία 180,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Ζάκερμπεργκ  186,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αλλαγή του χάσματος πλούτου μεταξύ Μασκ και Ζάκερμπεργκ, που έφτανε τα 215 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο του 2021, δείχνει πώς οι κάποτε ελκυστικές μετοχές ηλεκτρικών οχημάτων υποσκελίστηκαν από τις κορυφαίες της τεχνολογίας και ιδιαίτερα οτιδήποτε αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 34% φέτος, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση στο δείκτη S&P 500. Έχει πληγεί από την παγκόσμια επιβράδυνση της ζήτησης EV, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Κίνα και τα προβλήματα παραγωγής στη Γερμανία. Η Meta, εν τω μεταξύ, έχει αυξηθεί  49% χάρη στα ισχυρά τριμηνιαία κέρδη και τον ενθουσιασμό για τις πρωτοβουλίες AI της εταιρείας. Είναι η πέμπτη καλύτερη απόδοση στον S&P 500.

Ο ανταγωνισμός των δύο δισεκατομμυριούχων εκτείνεται πέρα από τον πλούτο τους: ο Μασκ και ο Ζάκερμπεργκ έχουν εμπλακεί σε μια συνεχιζόμενη δημόσια διαμάχη που εντάθηκε όταν η Meta κυκλοφόρησε το Threads, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανταγωνίζεται το X του Μασκ. Ο 52χρονος Μασκ αναβίωσε πρόσφατα την ιδέα στο X, λέγοντας ότι θα πολεμούσε τον 39χρονο Ζάκερμπεργκ, «οπουδήποτε, οποτεδήποτε».

Η καθαρή περιουσία του Μασκ θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω μετά την κατάργηση του πακέτου αποδοχών του από την Tesla ύψους 55 δισεκατομμύρια δολάρια από δικαστή στο Ντέλαγουερ. Ο Δείκτης Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις επιλογές από αυτό το πακέτο αμοιβών, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του Μασκ, στους υπολογισμούς του πλούτου του.

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του γίγαντα πολυτελείας LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, και ο ιδρυτής της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη του πλούτου του Bloomberg με περιουσίες 223,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 207,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Meta: Η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια

Ο Elon Musk κάνει κακό στην Tesla; Μειώνονται οι αγοραστές καθώς «βυθίζεται» η φήμη του

To φιάσκο του Mark Zuckerberg, η υπόσχεση στη γυναίκα του και η Ακρόπολη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News