Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 15:47
BUSINESS & FINANCE

Ο Elon Musk κάνει κακό στην Tesla; Μειώνονται οι αγοραστές καθώς «βυθίζεται» η φήμη του

Ο Elon Musk κάνει κακό στην Tesla; Μειώνονται οι αγοραστές καθώς «βυθίζεται» η φήμη του

Δεν είναι λίγες οι φορές που η προκλητική συμπεριφορά του Elon Musk έχει προκαλέσει σχόλια και έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Έρευνα της εταιρείας Caliber, με βάση πληροφορίες της αγοράς, «βλέπει» συρρίκνωση στις τάξεις των επίδοξων αγοραστών της Tesla στις ΗΠΑ, την οποία αποδίδει εν μέρει στην πολωτική προσωπικότητα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Elon Musk.

Υποβοηθούμενη από τις επιθετικές μειώσεις τιμών, η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων πέρυσι κατέγραφε ισχυρή αύξηση των πωλήσεων, όμως ήδη από αύριο Τρίτη, αναμένεται να ανακοινώσει «αδύναμες» τριμηνιαίες πωλήσεις. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του 2024, η βαθμολογία εκτίμησης (consideration score) της Tesla έπεσε στο 31%, δηλαδή λιγότερο από το μισό του υψηλού του 70% τον Νοέμβριο του 2021, αναφορικά με το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη μάρκα. Στην ίδια κατηγορία μόνο από τον Ιανουάριο, ο δείκτης κατέγραψε μείωση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μόνο από τον Ιανουάριο, ακόμη και όταν οι βαθμολογίες της Caliber για τις Mercedes, BMW και Audi, οι οποίες παράγουν μοντέλα φυσικού αερίου καθώς και ηλεκτρικά, ανέβηκαν κατά την ίδια περίοδο, φτάνοντας το 44-47%.

Η Tesla δεν έχει σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο Musk στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τα υψηλά επιτόκια για την ανάσχεση της καταναλωτικής ζήτησης για μεγάλα είδη όπως τα αυτοκίνητα.

Η Caliber επικαλέστηκε ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της φήμης της Tesla και της φήμης του Musk για τα αποτελέσματα. «Είναι πολύ πιθανό ότι ο ίδιος ο Μασκ συμβάλλει στην πτώση της φήμης», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Caliber, Shahar Silbershatz, λέγοντας ότι η έρευνα της εταιρείας του δείχνει ότι το 83% των Αμερικανών συνδέει τον Musk με την Tesla.

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων για Tesla στην Καλιφόρνια – τη μεγαλύτερη αγορά τους στις ΗΠΑ – σημείωσαν την πρώτη πτώση τους σε πάνω από τρία χρόνια το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ακόμη και όταν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν συνολικά.

Ο CEO της εταιρείας είχε σχολιάσει παλιότερα τις αντιδράσεις στο πρόσωπό του λέγοντας: «Είτε με μισείτε, είτε με συμπαθείτε, είτε είστε αδιάφοροι, θέλετε το καλύτερο αυτοκίνητο ή δεν θέλετε το καλύτερο αυτοκίνητο;».

Αναλυτές της Wall Street έχουν αναφέρει και άλλους παράγοντες πίεσης στην Tesla, όπως οι οικονομικοί φόβοι, η έλλειψη προσιτών νέων μοντέλων και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από φθηνότερους αντιπάλους, όπως η κινεζική BYD.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News