Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 13:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Citigroup, τραπεζίτες πέφτουν από αεροπλάνα και απαγωγείς κλέβουν αρκουδάκια

Στην Citigroup, τραπεζίτες πέφτουν από αεροπλάνα και απαγωγείς κλέβουν αρκουδάκια

Ήταν αρχές του 2022 όταν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Citigroup έλαβαν ένα email που τους ξάφνιασε από την CEO της τράπεζας, Jane Fraser. Έπρεπε να υπογράψουν έγγραφα αποποίησης ευθύνης για να πάνε για skydiving.

Πόσο συνετό είναι ολόκληρη η ομάδα που διοικεί την τράπεζα να πέσει από ένα αεροπλάνο, αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι. «Το ξέρει το δ.σ.;», ρώτησε κάποιος απαντώντας στο email. «Δεν είμαι σίγουρος ότι η καρδιά μου είναι αρκετά υγιής για αυτό», έγραψε ένας άλλος.

Η Fraser άφησε τους συνεργάτες της να αγωνιούν για λίγο, πριν να τους στείλει άλλο ένα email. «Πρωταπριλιά!», έγραφε. Ήταν 31 Μαρτίου. 

Στην Citigroup, τραπεζίτες πέφτουν από αεροπλάνα και απαγωγείς κλέβουν αρκουδάκια-1
φωτ.: AP

Η Fraser έγινε το 2021 η πρώτη γυναίκα που κάθισε στην καρέκλα του CEO σε μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έχει μια από τις δυσκολότερες δουλειές στην τραπεζική βιομηχανία αυτή τη στιγμή, καθώς ακολουθώντας τις οδηγίες των εποπτικών αρχών για την αναμόρφωση της Citigroup, απολύει 20.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι βετεράνοι της τράπεζας.

Το ηθικό στην Citigroup είναι χαμηλό, αλλά η Fraser έχει εδώ και χρόνια τη φήμη του μεγαλύτερου πλακατζή στη Wall Street. Θεωρεί ότι τέτοιες φάρσες φέρνουν την ομάδα πιο κοντά και ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχίας στην αναδιοργάνωση της τράπεζας.

Η αλήθεια είναι ότι η Fraser δεν συνήθιζε πάντα να κάνει φάρσες. Τις ξεκίνησε όταν άρχισε να δουλεύει ως αναλύτρια στην Goldman Sachs, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η Wall Street ήταν ακόμα πιο ανδροκρατούμενη από ό,τι είναι σήμερα. Αφότου προσελήφθη στη Citigroup, το 2004, πλέον η υπόλοιπη διοικητική ομάδα περιμένει το επόμενο «χτύπημά» της.

Όταν κάποιος συνεργάτης της έχει γενέθλια φροντίζει να δείχνει σε όλους ντροπιαστικές φωτογραφίες του, όπως για παράδειγμα από τα παιδικά του χρόνια.

Κάποια Χριστούγεννα έκανε δώρο σε ένα στέλεχος που ήταν υπεύθυνο για τις περικοπές κόστους ένα ροζ χνουδωτό μπουρνούζι και ένα αρκουδάκι. «Ξέρω ότι κατά βάθος είσαι μαλακός και αγκαλίτσας», του είπε.

Αργότερα, η Fraser «απήγαγε» το αρκουδάκι, κόλλησε με ταινία τα χέρια και το στόμα του και έστειλε email στο στέλεχος: Χαλάρωσε με τις περικοπές ή το αρκουδάκι σου θα πεθάνει.

Η Fraser υποψιάζεται ότι πολλοί μέσα στην τράπεζα θα ήθελαν να πάρουν εκδίκηση. Όμως ποιος θα τολμήσει να κάνει φάρσα στην διευθύνουσα σύμβουλο; Σε ιδιωτικές συζητήσεις της με άλλα στελέχη, η CEO αστειεύεται πως κάποιοι θα την περιμένουν στη γωνία αμέσως μόλις αποσυρθεί από τη Citigroup.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτός είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης στην Ευρώπη

Πέθανε ο «αποστάτης» των Rothschild – Πώς έκανε τη δική του αυτοκρατορία 

JP Morgan: Ένας Έλληνας στην κούρσα για τη διαδοχή του Jamie Dimon

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News