BUSINESS & FINANCE

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας

Ο S&P 500 άγγιξε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 19 Ιανουαρίου και έχει ενισχυθεί κατά 3% ακόμα έκτοτε. Εξετάζοντας όλες τις φορές όπου η Wall Street πέτυχε νέο υψηλό μετά από ένα bear market, από το 1960 μέχρι και σήμερα, η UBS διαπιστώνει ότι στο 88% των περιπτώσεων, ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες. Προσθέτει, ωστόσο, ότι το σημερινό ρεκόρ είναι ασυνήθιστο, για τρεις λόγους.

Συγκεκριμένα:

1)      Η αγορά δεν έχει φτάσει ποτέ σε νέο υψηλό όταν η ανεργία είναι τόσο χαμηλή. Και αυτό γιατί κατά κανόνα, όταν η Wall Street σημειώνει νέο ρεκόρ, συνήθως βρισκόμαστε πολύ νωρίτερα στον οικονομικό κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά, η ανεργία είναι υψηλότερη και ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι χαμηλότερος.

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας-1

2)      Ιστορικά, η Wall Street δεν έχει σημειώσει νέο ρεκόρ όταν ο βαθμός συσχέτισης των μετοχών που αποτελούν τον S&P 500 (κάτι που δείχνει τον εφησυχασμό για την οικονομία) είναι τόσο χαμηλός.  

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας-2

3)      Το εύρος του ράλι είναι συνήθως καλύτερο όταν ο S&P 500 σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ. Το γεγονός ότι για την άνοδο ευθύνονται μόνο λίγες μετοχές είναι μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε κοντά στα τελευταία στάδια του κύκλου.

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας-3

Τι συμβαίνει, λοιπόν, συνήθως όταν ο S&P 500 σημειώνει νέο ρεκόρ μετά από ένα bear market; Η απάντηση την οποία δίνει η UBS, χρησιμοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων 60 και πλέον ετών, είναι ότι η αγορά κατά κανόνα συνεχίζει να ανεβαίνει.

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας-4

Τα στοιχεία από το 1960 δείχνουν ότι στο 88% των περιπτώσεων, ο S&P 500 κινείται ακόμα υψηλότερα σε ορίζοντα 3, 6 και 12 μηνών αφότου σημειώσει το ρεκόρ. Η μεγάλη εξαίρεση είναι το 2007, όταν ακολούθησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας-5

Κατά μέσο όρο, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 2% στο πρώτο τρίμηνο μετά το ρεκόρ, 5% στους πρώτους έξι μήνες και 10% στον πρώτο χρόνο.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις ζωές και τις οικονομίες – Θα ανέβουν κι άλλο οι αγορές

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει στις 5.200 μονάδες την τιμή-στόχο του S&P 500

BofA: Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης – Τι δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News