Business & Finance Κυριακή 17/03/2024, 16:03
BUSINESS & FINANCE

Είναι φούσκα το ράλι; Μία ένδειξη μειώνει τους φόβους

Είναι φούσκα το ράλι; Μία ένδειξη μειώνει τους φόβους

Για όσους πιστεύουν ότι το τελευταίο ράλι των αγορών είναι μια φούσκα, τα σημάδια της υπερβολής δεν είναι δύσκολο να βρεθούν, σε μία χρονική στιγμή όπου τα κρυπτονομίσματα εκτινάσσονται και η μετοχή της Nvidia σημειώνει άνοδο σχεδόν 80% από την αρχή του έτους.

Αλλά αν υπάρχει κάποια παράλογη υπερβολή στη Wall Street, αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στην πιο κερδοσκοπική γωνιά του αμερικανικού χρηματιστηρίου: Στις ζημιογόνες εταιρείες τεχνολογίας.

Η Twilio, η εταιρεία κατασκευής λογισμικού επικοινωνίας, και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne είναι ανάμεσα στις μετοχές που έχουν υποχωρήσει φέτος, σημειώνει το Bloomberg, ακόμη και την ώρα που ένα ράλι στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ωθούσε τον Nasdaq και τον S&P 500 σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Και οι δύο μετοχές σημειώνουν απώλειες πάνω από 70% από τα υψηλά τους το 2021, όταν η πολιτική εύκολου χρήματος της Fed έδινε μεγάλα κέρδη σχεδόν σε όλες τις επενδύσεις.

Και αυτές οι δύο εταιρείες δεν είναι οι μόνες. Ένας δείκτης ζημιογόνων εταιρειών τεχνολογίας τις οποίες παρακολουθεί η Goldman Sachs έχει υποχωρήσει 18% φέτος και βρίσκεται σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνό του από τα μέσα του 2022.

Είναι φούσκα το ράλι; Μία ένδειξη μειώνει τους φόβους-1

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, δείχνει ότι υπάρχει ένα όριο στην αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές φέτος. Εφόσον πράγματι η λογική εξακολουθεί να λειτουργεί στη Wall Street, αυτό μειώνει τις πιθανότητες να βρισκόμαστε μπροστά σε μία φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει.

Γιατί αντί να παρασυρθούν από το ράλι των «μεγάλων» της τεχνολογικής βιομηχανίας, οι ζημιογόνες εταιρείες του κλάδου τιμωρούνται από τους επενδυτές.

«Η πτώση των μη κερδοφόρων μετοχών τεχνολογίας δείχνει ότι δεν πρόκειται για φούσκα που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη», λέει στο Bloomberg η  Kathryn Rooney Vera, επικεφαλής στρατηγικής της StoneX Group.

Σε κάθε περίπτωση, το φετινό ράλι τροφοδοτεί μια όλο και αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με το εάν οι τιμές έχουν φτάσει σε υπερβολικά επίπεδα, σε σχέση με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Η άνοδος έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν εάν η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα.

Στρατηγικοί αναλυτές, όπως ο Michael Hartnett της Bank of America και ο Marko Kolanovic της JP Morgan, έχουν δηλώσει ότι βλέπουν στοιχεία μιας φούσκας που σχηματίζεται. Όμως οι αναλυτές της Societe Generale υπολογίζουν ότι ο S&P 500 θα έπρεπε να ενισχυθεί περίπου 20% ακόμα, πριν να φτάσει στα επίπεδα των αποτιμήσεων που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot com.

«Πιστεύουμε ότι το τρέχον ράλι οφείλεται περισσότερο στην λογική αισιοδοξία παρά στην παράλογη υπερβολή», σημείωσε ο Manish Kabra, στρατηγικός αναλυτής της SocGen.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Είναι φούσκα το ράλι; JP Morgan και Goldman Sachs διαφωνούν

UBS: Πόσο μοιάζει το ράλι με τη φούσκα του dot com; Τα καλά και τα κακά νέα

Τι λέει για την τεχνητή νοημοσύνη ο επενδυτής που προέβλεψε τη φούσκα του dot com και του 2008

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News