Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση, λέει ο Larry Fink της BlackRock

Έρχεται παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση, λέει ο Larry Fink της BlackRock

Για μια παγκόσμια «συνταξιοδοτική κρίση» προειδοποιεί ο Larry Fink, o CEO της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας του κόσμου, της BlackRock.

Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, δυσκολεύονται να κάνουν τον σωστό οικονομικό προγραμματισμό και να καλύψουν το κόστος αυτό, ενώ την ίδια στιγμή, οι πιέσεις προς τα εθνικά συστήματα συνταξιοδότησης εντείνονται.

«Δεν είναι παράξενο που οι νεότερες γενιές, οι Millennials και η GenZ νιώθουν τέτοιο άγχος για τα οικονομικά τους», αναγνώρισε ο 71χρονος Fink στην ετήσια επιστολή του. «Πιστεύουν ότι η δική μου γενιά –οι  baby boomers- έχει εστιάσει στη δική της οικονομική ευημερία σε βάρος όσων έρχονται μετά. Και στην περίπτωση της συνταξιοδότησης, έχουν δίκιο».

Οι νέοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις μεγαλύτερες γενιές, πρόσθεσε ο Fink. «Εμείς έχουμε χρέος να την ανακτήσουμε. Και ίσως το να επενδύσουμε για τους μακροπρόθεσμους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδότησης, να μην είναι ένα κακό μέρος για να ξεκινήσουμε».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Fink, εάν οι baby boomers βοηθήσουν τις νεότερες γενιές να αποταμιεύσουν αρκετά για το μέλλον τους, ίσως αυτό να τις αποτρέψει από το να νιώσουν απογοήτευση από τον καπιταλισμό και την πολιτική. «Καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να βγάλει περισσότερους ανθρώπους από τη φτώχεια ή να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όπως ο καπιταλισμός», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Fink,  οι baby boomers που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις και την πολιτική έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν να διορθωθεί το σύστημα. Την ίδια στιγμή, όμως, ο CEO της BackRock αμφισβήτησε την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 65 τους. «Κανείς δεν θα πρέπει να χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο από όσο θέλει. Αλλά πιστεύω ότι είναι λίγο τρελό ότι η βασική μας ιδέα για την σωστή ηλικία συνταξιοδότησης –τα 65 χρόνια- ξεκινά από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τα οποία επικαλέστηκε ο Fink, έως τα μέσα αυτού του αιώνα, το ένα έκτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών. Το 2019, η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας προς 11.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ηλικίας 55-65 ετών δεν έχουν χρήματα στους προσωπικούς συνταξιοδοτικούς τους λογαριασμούς, πρόσθεσε. «Η στροφή από το σύστημα προκαθορισμένων παροχών στο σύστημα προκαθορισμένων εισφορών υπήρξε, για τους περισσότερους, μια στροφή από την οικονομική βεβαιότητα στην οικονομική αβεβαιότητα», σημείωσε.

Σήμερα, η BlackRock διαχειρίζεται 10 τρισ. δολάρια και πάνω από τα μισά  είναι κεφάλαια πελατών της που προορίζονται για τη συνταξιοδότηση.

Ο Fink γράφει την ετήσια επιστολή του προς τα στελέχη και τους μετόχους της BlackRock εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία παρέμβαση σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, αφότου η εταιρεία του έγινε η μεγαλύτερη στη βιομηχανία των επενδύσεων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ανατροπή: Οι millennials θα γίνουν η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία

Οι «αδικημένες» γενιές GenΧ και Millennials γίνονται κληρονόμοι – Αλλάζουν χέρια 72,6 τρισ. δολάρια

Doom spending: Η Gen Z «πνίγει» την πίκρα της για τα οικονομικά στην πολυτέλεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News