JP Morgan: Ένας Έλληνας στην κούρσα για τη διαδοχή του Jamie Dimon
Διοικητικές αλλαγές έκανε στην JP Morgan ο Jamie Dimon, μετακινώντας κάποια από τα κορυφαία στελέχη του σε θέσεις που θα τους δώσουν μεγαλύτερη εμπειρία στη διοίκηση τμημάτων της τράπεζας. Η κίνηση θεωρείται ότι γίνεται στο πλαίσιο της επιθυμίας του κορυφαίου Αμερικανού τραπεζίτη να προετοιμάσει τους πιθανούς διαδόχους του.
Ο Dimon, που είναι 67 ετών και διοικεί την JP Morgan από το 2005, βρίσκεται στα μισά του 5ετούς πακέτου που έλαβε από την τράπεζα για να παραμείνει στη θέση του CEO.
Βέβαια, όπως γράφει το CNBC, μέσα στην JP Morgan συνηθίζουν να αστειεύονται ότι η παραίτηση του Dimon απέχει πάντα πέντε χρόνια. Ο σπουδαιότερος από τους τραπεζίτες της γενιάς του, που κράτησε την JP Morgan όρθια στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την ανέδειξε στον μεγάλο κερδισμένο της περιόδου αυτής, κερδίζοντας τον σεβασμό του διεθνούς finance και όχι μόνο, δεν έχει πει ξεκάθαρα πότε σκοπεύει να αποσυρθεί.
Με το πέρασμα των χρόνων, αρκετά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της JP Morgan, που θεωρούνταν πιθανοί διάδοχοι του Dimon, έχασαν την υπομονή τους και ανέλαβαν υψηλές θέσεις σε άλλες τράπεζες, καθώς η «καρέκλα» του CEO δεν φαινόταν να αδειάζει σύντομα.
Τώρα, οι τελευταίες διοικητικές αλλαγές θέτουν την Jenn Piepszak και τον Troy Rohrbaugh επικεφαλής της ενισχυμένης εμπορικής και επενδυτικής τράπεζας του ομίλου. Η Marianne Lake, που ήταν επικεφαλής της μονάδας καταναλωτικής τραπεζικής μαζί με την Piepszak από το 2021, θα έχει τώρα μόνη της τον έλεγχο του τμήματος αυτού.
Με τις αλλαγές αυτές, οι Piepszak και Lake, που θεωρούνταν φαβορί για την διαδοχή του Dimon όταν ανέλαβαν επικεφαλής του consumer banking το 2021, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία στην τράπεζα.
Αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει κάποιο φαβορί για τη θέση του CEO, τονίζει το CNBC.
Όμως στην short list με τους υποψηφίους φιγουράρει και το όνομα ενός Έλληνα, του Τάκη Γεωργακόπουλου, ο οποίος δουλεύει στην τράπεζα από το 2007 και είναι σήμερα επικεφαλής της JP Morgan Payments και μέλος της Λειτουργικής Επιτροπής της. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε επικεφαλής στρατηγικής και προσωπικού στο τμήμα του corporate & investment banking και πριν από αυτό πέρασε 4 χρόνια στο Λονδίνο, όπου ήταν αρχικά Chief Financial Officer και στη συνέχεια επικεφαλής στους πολυεθνικούς πελάτες στο τμήμα Global Corporate Bank της JP Morgan.
Πριν από την JP Morgan, ο Τάκης Γεωργακόπουλος ήταν partner της McKinsey & Company στη Νέα Υόρκη, όπου συμβούλευε μεγάλες τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων.
Έχει διδακτορικό στα Μαθηματικά Οικονομικά, μάστερ στα Μαθηματικά του Finance και πτυχίο Πληροφορικής, έχοντας σπουδάσει στην Ελλάδα και στο Columbia University των ΗΠΑ.
Η ελληνική καταγωγή του Jamie Dimon
Το 2022, στην επίσκεψή του στην Αθήνα για την εξαγορά της Viva από την JP Morgan, ο Jamie Dimon είχε δηλώσει πολύ περήφανος για την ελληνική καταγωγή του, αφού όπως σημείωσε, τρεις από τους παππούδες του μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές.
Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του, Πάνος Παπαδημητρίου, εγκατέλειψε την Ελλάδα για τη Νέα Υόρκη μετά το ξέσπασμα του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1919. Ο Παπαδημητρίου άλλαξε το όνομά του σε Dimon, πιστεύοντας ότι ακούγεται πιο «γαλλικό» και κατέληξε να δουλεύει ως χρηματιστής στην Shearson Hammill. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα του και ο πατέρας του σημερινού CEO της JP Morgan, Θεόδωρος.
Ο Dimon έζησε μια άνετη ζωή ως παιδί. Η οικογένειά του ζούσε στο Jackson Heights στο Κουίνς και μετακόμισε στην χλιδάτη Park Avenue στο Upper East Side της Νέας Υόρκης όταν εκείνος ήταν 12 ετών.
Μαζί με τους δύο αδερφούς του, φοίτησαν στο Browning, ένα ιδιωτικό σχολείο αρρένων. Ο Dimon σπούδασε στο Tufts University, όπου έγραψε μία εργασία για τη συγχώνευση της Shearson Hammill με το όχημα εξαγορών του διάσημου τραπεζίτη Sandy Weill, Hayden Stone.
Οι γονείς του Dimon γνώριζαν τον Weill και έτσι η μητέρα του του έδωσε να διαβάσει την εργασία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο νεαρός Dimon κέρδισε μία καλοκαιρινή θέση μαθητείας στο πλευρό του Weill. Ήταν η απαρχή μίας σχέσης που έμελλε να καθορίσει την καριέρα του, αφού τα επόμενα χρόνια έγινε το δεξί χέρι του Weill, του «αρχιτέκτονα» της Citigroup.
Αφότου αποφοίτησε από το Χάρβαρντ (όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Judy Kent, η οποία την εποχή εκείνη θεωρούνταν το πιο όμορφο και έξυπνο κορίτσι της τάξης), ο Dimon απέρριψε τις προτάσεις που είχε από τις Goldman Sachs, Lehman Brothers και Morgan Stanley, για να δουλέψει πλάι στον Weill, στην American Express.
O Weill έκλεισε μία σειρά από deals που τελικά δημιούργησαν την πανίσχυρη τότε Citigroup. Στα 65 του, ο Αμερικανός τραπεζίτης αλλά και ο 42χρονος τότε προστατευόμενός του, Dimon, βρέθηκαν στην κορυφή του κόσμου. Όμως, πίσω από την επιφάνεια, κρυβόταν μία πικρία. Ο Weill άρχισε να μην βλέπει με καλό μάτι την προσοχή που έπεφτε πάνω στον Dimon.
Και όταν ο Dimon αρνήθηκε να δώσει προαγωγή στην κόρη του Weill, η οποία δούλευε για την τράπεζα, εκείνος τον απέλυσε.
Ο Dimon σοκαρίστηκε. Όμως πιστεύει πως η απόλυση αυτή τον έκανε αυτό που είναι σήμερα. Όπως λένε άνθρωποι που τον ξέρουν, συνηθίζει και εκείνος να απολύει άλλους, πιστεύοντας μάλιστα ότι τους κάνει χάρη. «Είναι σχεδόν σαν να λέει ‘εγώ είχα αυτή την τόσο επιτυχημένη καριέρα γιατί απολύθηκα από τον Sandy Weill, επομένως άσε με να σου κάνω το ίδιο, απολύεσαι, τώρα βρες μια τράπεζα να διοικήσεις», έχει πει κάποιος γνωστός του στους Sunday Times.
Αυτό ακριβώς έκανε μετά την απόλυσή του από τον Weill. Πέρασε δύο χρόνια διαβάζοντας και ταξιδεύοντας και μετά επέστρεψε, στο τιμόνι της Bank One, μιας προβληματικής τράπεζας του Σικάγο. Ο Dimon μείωσε τα κόστη, έκανε απολύσεις, «σουλούπωσε» την Bank One και το 2004 την πούλησε στην JP Morgan Chase και έγινε ο CEO της.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο Τζέιμι Ντάιμον στην «Κ»: Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας
Το μυστικό της επιτυχίας; Όχι εξυπνάδα και σκληρή δουλειά, λέει ο ισχυρότερος τραπεζίτης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News