Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η οικονομία έφερε την ήττα Ερντογάν – Τριγμοί στον κατασκευαστικό κλάδο

Τουρκία: Η οικονομία έφερε την ήττα Ερντογάν – Τριγμοί στον κατασκευαστικό κλάδο

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών των κατασκευαστικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο της άνευ προηγουμένου ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η υλοποίηση των μεγάλων έργων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η μετοχή της κρατικής REIT Emlak Konut GYO AS υποχώρησε έως 9,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και ένα χρόνο. Η εταιρεία, επικεφαλής της οποίας ήταν στο παρελθόν ο ηττημένος υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Κουρούμ, συμπαρέσυρε τον δείκτη Borsa Istanbul REITs σε πτώση έως και 4,5%.

Ο Κουρούμ, τον οποίο στήριζε το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε εξαγγείλει προεκλογικά την κατασκευή 650.000 νέων κατοικιών. Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε επίσης τριγμούς στους κατασκευαστές τσιμέντου, με την Bogazici Beton Sanayi Ve Ticaret AS με έδρα την Κωνσταντινούπολη να υποχωρεί έως και 10%. Η Akcansa Cimento AS, μια άλλη μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, σημείωσε πτώση άνω του 6%.

«Οι κινήσεις αυτές είναι μάλλον βραχυπρόθεσμες, πιθανώς καθοδηγούμενες από τους μικροεπενδυτές”, δήλωσε ο Haydar Acun, διευθύνων σύμβουλος της Marmara Capital, διαχειρίστριας χαρτοφυλακίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Πιθανώς υπήρχε κάποια προσδοκία ότι ένα θετικό αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα θα στήριζε μια μεγαλύτερη κατασκευαστική κίνηση», πρόσθεσε.

«Η οικονομία οδήγησε στην ήττα»

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τα αίτια της εκλογικής ήττας Ερντογάν στην κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε περιδίνηση από το 2018 με αιχμές τον υψηλότατο πληθωρισμό, την αποδυνάμωση της λίρας και τα χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος.

Ο πληθωρισμός στη χώρα των 85 εκατομμυρίων μετρήθηκε στο 67% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ενώ το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας έχει εκτοξευτεί στο 50%, δύο παράγοντες που ταλανίζουν τον απλό Τούρκο καταναλωτή.

«Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα αφορά μόνο τον πληθωρισμό», δήλωσε στο CNBC ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του Arda Tunca, οικονομολόγου με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Το 2019, το κυβερνών AKP έχασε μεγάλες πόλεις λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης του 2018, επειδή η κρίση έγινε αισθητή κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Τώρα, η απειλή της φτωχοποίησης και της ανεργίας έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο Χ.

Σύμφωνα με τον Tunca, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν «το πρώτο από το 2002, όταν το ΑΚΡ ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία, στο οποίο οι οικονομικοί παράγοντες υπερίσχυσαν των παραγόντων που σχετίζονται με την ταυτότητα».

Η τουρκική λίρα σημείωσε βουτιά κοντά στο ιστορικό χαμηλό της έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου και σχεδόν το 83% την τελευταία πενταετία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg/CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πιέσεις στη λίρα μετά την ήττα του Ερντογάν

Ερντογάν: Σημείο καμπής οι δημοτικές εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News