Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 10:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Πιέσεις στη λίρα μετά την ήττα του Ερντογάν

Τουρκία: Πιέσεις στη λίρα μετά την ήττα του Ερντογάν

Υποχωρεί η λίρα της Τουρκίας έπειτα από την ήττα-σοκ του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές την Κυριακή, καθώς ο έλεγχος πολλών πόλεων –όπως της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας- περνά στην αντιπολίτευση.

Η λίρα σημείωνε απώλειες 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό σε βάση κλεισίματος, σημειώνει το Bloomberg. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του από τις αρχές του έτους, σημειώνονται τη δεύτερη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, μετά το πέσο της Χιλής.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του Ερντογάν υστερεί έναντι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στις δημοτικές κάλπες σε εθνικό επίπεδο.

Πριν από τις εκλογές, οι επενδυτές εξέφραζαν ανησυχίες για το πώς θα επηρέαζε μία ήττα του Ερντογάν την οικονομική πολιτική του. Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε συμφιλιωτικός στην ομιλία του αργά χθες το βράδυ, όπου αποδέχτηκε την ήττα και είπε ότι το κόμμα του είχε μαθήματα να πάρει από το αποτέλεσμα.

 «Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», έγραψε σε έκθεσή του ο Hasnain Malik, στρατηγός αναλυτής της Tellimer. Εάν η οικονομική δυσπραγία και ειδικότερα ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα, και αυτό θα πρέπει να στηρίζει την επαναγορά των πολιτικών στην ορθόδοξη πορεία, βραχυπρόθεσμα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ερντογάν: Σημείο καμπής οι δημοτικές εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News