Business & Finance Πέμπτη 7/09/2023, 15:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Καθησυχαστικός ο Simsek – Ο πρόεδρος μας στηρίζει πλήρως

Τουρκία: Καθησυχαστικός ο Simsek – Ο πρόεδρος μας στηρίζει πλήρως

Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayip Erdogan, στηρίζει πλήρως τις νέες πολιτικές που απαιτούν νομισματική σύσφιγξη, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, θέλοντας να καθησυχάσει όσους αμφιβάλλουν σχετικά με τη δέσμευση του νέου οικονομικού επιτελείου να θέσει τέλος στην εποχή του «φθηνού χρήματος».

«Ο πρόεδρος μας παρέχει πλήρη στήριξη, αφενός στα σχέδια για αποπληθωρισμό, αφετέρου στη δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Mehmet Simsek σε δημοσιογράφους. «Δεν το διαισθανόμαστε μόνο, το βλέπουμε κιόλας», πρόσθεσε.

Ο Simsek, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούνιο λίγο μετά την επανεκλογή του Erdogan, συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι την Πέμπτη μαζί με τη διοικητή της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε τους νέους στόχους της έως το 2026, οι οποίοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό για τα επόμενα χρόνια, ενώ θα παρατηρηθούν εμπορικές ανισορροπίες και θα σημειωθεί οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 4% και 5%.

Ο Εrdogan, ο οποίος παρακολούθησε την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξέφρασε την υποστήριξή του στη νομισματική σύσφιγξη και φάνηκε να εγκαταλείπει τις θεωρίες που εξέφραζε επί μακρόν ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Μια νέα ομάδα τεχνοκρατών που τοποθέτησε μετά τις πρόσφατες εκλογές στην οικονομική διοίκηση της χώρας, έχει ωθήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα και έχει προχωρήσει σε μεταβολή από τις ανορθόδοξες πολιτικές που αποσταθεροποίησαν την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν υπάρχει ούτε ο παραμικρός δισταγμός» στη θέση του Erdogan, δήλωσε ο Simsek. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που απαιτεί αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια σηματοδοτούν μια προσπάθεια να διαλυθούν οι ανησυχίες σχετικά με τις υποσχέσεις του Erdogan. Οι αμφιβολίες των επενδυτών ήταν εμφανείς στην αγορά συναλλάγματος, με τη λίρα να υποτιμάται κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση-έκπληξη από Ερντογάν: Στηρίζει τις αυξήσεις επιτοκίων

Τουρκία: Νέος αέρας στη νομισματική πολιτική – Ποια είναι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News