Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Έλλειμμα – ρεκόρ στον προϋπολογισμό τον μήνα μετά τις εκλογές

Τουρκία: Έλλειμμα – ρεκόρ στον προϋπολογισμό τον μήνα μετά τις εκλογές

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Τουρκίας εμφάνισε ένα έλλειμμα που ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, μετά τις εκλογές που κέρδισε ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με τη βοήθεια δαπανηρών δωρεών. 

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα τον Ιούνιο έφτασε τα 219,6 δισεκατομμύρια λίρες (8,4 δισεκατομμύρια δολάρια), έναντι πλεονάσματος 118,9 δισεκατομμυρίων λιρών τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Σε ετήσια βάση, το χάσμα σχεδόν επταπλασιάστηκε.

Δεδομένου ότι μια νίκη στις κάλπες τον Μάιο έδωσε στον Erdogan άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Τούρκος ηγέτης έχει εγκαταστήσει μια νέα ομάδα που τώρα προσπαθεί να διορθώσει τον προϋπολογισμό και να περιορίσει τις πολιτικές που κατηγορούνται για αποσταθεροποίηση της οικονομίας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Εκτός από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Erdogan- που κυμαίνονταν από δωρεάν φυσικό αέριο στα νοικοκυριά για ένα μήνα έως αυξημένες συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα – ο προϋπολογισμός δέχεται επίσης πίεση από τις επιπτώσεις των σεισμών του Φεβρουαρίου που προκάλεσαν ζημιές περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση σχεδόν τριπλασίασε τους φόρους στα καύσιμα, μια κίνηση που είπε ότι θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της μετασεισμικής ανοικοδόμησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, αύξησε επίσης τους φόρους σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, καθώς και τις εισφορές σε τράπεζες και εταιρείες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Αύξηση του φόρου καύσιμων κατά 200%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News