Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βαρίδι» οι καύσωνες στη δουλειά – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο

«Βαρίδι» οι καύσωνες στη δουλειά – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο

Καύσωνες, πυρκαγιές και ξηρασίες έπληξαν πέρυσι την Ευρώπη, επηρεάζοντας βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως τον τουρισμό. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια -με 98% πιθανότητα η επόμενη πενταετία να είναι η θερμότερη στην ιστορία- ο τομέας της εργασίας δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστος.

«Η άνεση με τη θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική σε ένα περιβάλλον εργασίας και εάν δεν επιτευχθεί, τότε το ηθικό, η παραγωγικότητα, η υγεία και η ασφάλεια είναι πιθανό να μειωθούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανάλυση του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών (IMechE).

Τα αποτελέσματα της υπερβολικής ζέστης δεν εξαντλούνται στην κούραση, τη ζάλη και τη δυσκολία συγκέντρωσης. Η ζέστη μπορεί να οδηγήσει παράλληλα σε αύξηση των ατυχημάτων σε ώρα εργασίας.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο CNBC ο Tim Fox, επικεφαλής της σχετικής έρευνας, επιβαρύνονται και τα μηχανήματα, οι εγκαταστάσεις και τα κτίρια. «Η υπερθέρμανση οδηγεί εν τέλει σε απώλεια παραγωγικότητας, επηρεάζει την εθνική και διεθνή οικονομία», τόνισε.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προσπάθησε το 2019 να αποτιμήσει την οικονομική ζημία που προκαλεί η υπερβολική ζέστη στον επαγγελματικό χώρο: το 1995 έφτανε τα 280 δισ. δολάρια και μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσει στα 2,4 τρισ., επιβαρύνοντας ιδίως τις χώρες με χαμηλό ή χαμηλό προς μέσο εισόδημα.

Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει περισσότερο τους εργαζομένους στους τομείς των κατασκευών και της γεωργίας. Σύμφωνα με την ILO, οι δύο αυτοί κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 60% και το 19% της απώλειας εργατοωρών λόγω ζέστης το 2030.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση σε όλες τις δουλειές που γίνονται σε εξωτερικό χώρο, αλλά και σε θέσεις που χρειάζονται προστατευτικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Fox, οι εργαζόμενοι σε διυλιστήρια, εργοστάσια φυσικού αερίου και χημικά εργοστάσια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σχετικά προβλήματα. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις ειδικές στολές και τον προστατευτικό εξοπλισμό, «μπορεί να είναι αρκετά άβολα και ζεστά, ακόμα και σε κρύο καιρό», τόνισε ο Fox. Συνεπώς, υποστήριξε, όσοι τα φορούν διατρέχουν ενδεχομένως μεγαλύτερο κίνδυνο από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Επίσης, ανησυχία προκαλούν οι συνθήκες και στα εργοστάσια. Ο Fox δήλωσε ότι ορισμένα από τα κτίρια των εργοστασίων δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στη ζέστη, πόσο μάλλον για να αντέξουν τη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας. «Είναι γεμάτα εξοπλισμό, ο οποίος παράγει πολλή ζέστη και είναι πολύ δύσκολο για τα εργοστάσια, τα κτίρια και τις μεγάλες εγκαταστάσεις να ψυχρανθούν από μόνα τους», δήλωσε.

Τέλος, δημιουργούνται προβλήματα ακόμα και για τους εργαζομένους γραφείων, καθώς όπως σημείωσε ο Fox, τα κλιματιστικά δεν είναι «νόρμα» σε ορισμένες χώρες ή δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί επαρκής αριθμός.

Αντιμετώπιση του προβλήματος

Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα απαιτούνται «αλλαγές στον σχεδιασμό των κτιρίων, των υποδομών και άλλων φυσικών εγκαταστάσεων και συστημάτων, υφιστάμενων και υπό ανέγερση, καθώς και στη δουλειά, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και άλλες δραστηριότητες», όπως αναφέρεται στην ανάλυση του IMechE.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η εφαρμογή νέων οδηγιών για τα επαγγέλματα που επηρεάζονται άμεσα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής άδειας σε ημέρες με υπερβολική ζέστη. Επίσης, κάποιοι φορείς έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες για σωστό εξαερισμό και προστασία εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, τόνισε ο Fox, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και άνετο εργασιακό περιβάλλον χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο πλανήτης, δηλαδή βρίσκοντας εναλλακτικές στα κλιματιστικά. «Οφείλουμε να εξετάσουμε…πιο παραδοσιακές λύσεις φυσικού εξαερισμού, χρήσεις της σκιάς, εσωτερικές αυλές», κατέληξε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολύ ζεστή για τους ξένους η Ελλάδα – Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τουριστικό χάρτη

Κρυμμένη ωρολογιακή βόμβα: Επενδυτής του Big Short βλέπει νέα καταστροφή στα ακίνητα

Υπερθέρμανση: Οι μεγαλύτερες εταιρείες ξέχασαν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News