Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ILO: 50 εκατ. άτομα σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς παγκοσμίως

ILO: 50 εκατ. άτομα σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς παγκοσμίως

Υπάρχουν 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στη σκλαβιά σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο απ΄ό,τι το 2016, αφότου η πανδημία του Covid 19 παρέσυρε περισσότερο κόσμο στην φτώχεια και σε ακραίες συνθήκες εργασίας. 

Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται είτε σε αναγκαστική εργασία είτε σε αναγκαστικό γάμο κυμάνθηκε πέρυσι στα 50 εκατομμύρια, αριθμός αντίστοιχος με μία αναλογία ένας σε κάθε 150 άτομα ανά τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. 

Η πανδημία και τα lockdowns οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών για πολλούς εργαζομένους, οδηγώντας τους σε συσσώρευση χρεών και στις χειρότερες περιπτώσεις σε αναγκαστική εργασία, καθώς οι ακραίες συνθήκες φτώχειας αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο δεκαετιών. Η κλιματική αλλαγή και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν σπρώξει επίσης ολοένα και περισσότερα άτομα στην αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς. 

Ο ιδιωτικός τομέας εκπροσωπεί ένα ποσοστό 86% αυτού του είδους της σκλαβιάς με περισσότερο από το ήμισυ της αναγκαστικής εργασίας να παρατηρείται σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Η πλειονότητα του ενήλικου εργατικού δυναμικού σε αναγκαστική εργασία λαμβάνει χώρα στον κλάδο υπηρεσιών, στη μεταποίηση, στις κατασκευές, στη γεωργία και σε έργα υποδομών. 

«Η σύγχρονη σκλαβιά είναι το αντίθετο της βιώσιμης ανάπτυξης. Όμως, το 2022, συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει ο Grace Forrest, διευθυντής της Walk Free. 

Οι γυναίκες και οι μετανάστες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν πρόκειται για συνθήκες σκλαβιάς, σύμφωνα με τους οργανισμούς. Οι μετανάστες εργαζόμενοι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν σε αναγκαστική εργασία από τους υπόλοιπους εργαζομένους, ενώ οι γυναίκες έχουν υψηλότερη πιθανότητα να αποτελέσουν θύματα κανονικής ή σεξουαλικής βίας. 

Για να αντιμετωπιστεί σημαντικά η τάση προς τη σύγχρονη σκλαβιά, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αύξηση της ηλικίας του γάμου στα 18 έτη χωρίς εξαίρεση για όλες τις γυναίκες και πιο δυναμικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αναγκαστικής εργασίας και της διακίνησης ανθρώπων. 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News